Какво се получава, когато съберете грозде, киви, банани, боровинки, праскови и ягоди? Отговорът е много вкусен – апетитна плодова салата. Колкото повече багри има в нея, толкова по-съблазнителна ви изглежда. Но само съчетаването на ярки тонове и свежест ли я прави толкова неустоима?

Не, комбинацията между цветове и храна е силен стимулатор на определени енергийни центрове, отговарящи за функционирането на различни органи в тялото ни. Това е основен принцип на лечебно хранене, прилаган в древната източна медицина.

Водещи диетолози в цял свят сега го преоткриват наново и горещо го препоръчват като уникален метод, с който можете да държите под контрол вашето здраве и самочувствие. Ето техните препоръки как максимално да се възползвате от лятното изобилие на плодове и зеленчуци.

Всеки продукт с определен цвят пречиства и лекува съответстващия му енергиен център в организма. Пренебрегването му пък може да доведе до здравословен проблем. Затова най-добре е да включите в храненето си цялата палитра от плодове и зеленчуци. А в случай, че вече имате някакъв здравословен проблем, увеличете полезната за вас храна с определен цвят.

ЧЕРВЕНИ – домати, малини, ягоди, вишни, череши

fruits-and-vegetables-805797_640Те ни зареждаш с енергия. Влияят благоприятно на обмяната на ве-ществата, като ускоряват усвояването на хранителни вещества и изхвърлянето на токсини. Червеният цвят стимулира амбицията за постигане на жизнените цели, придава сила и увереност.

Затова повече червени продукти на трапезата ще ви избавят от депресия.

Червените плодове и зеленчуци подобряват функцията на надбъбречните жлези. Диетолозите ги определят като незаменима храна за страдащите от малокръвие или за тези, на които вечно им е студено. Ако се чувствате отпаднали, червените продукти ще ви ободрят.

ОРАНЖЕВИ – моркови, портокали, праскови, кайсии, тикви, пъпеши

pot-315338_640Те също придават жизнена енергия, укрепват имунната система, по-добряват кръвообращението и храносмилането.

Оранжевият цвят сгрява, излъчва радост и гони негативните емоции. Той влияе добре на сексуалността. Прави ни по-общителни, развихря творческото мислене. Оранжевите продукти са изключително богати на антиоксиданти, които разграждат токсичните вещества и подпомагат възстановяването на увредените клетки.

ЖЪЛТИ – банани, жълти сливи, жълти чушки

banana-614090_640

Жълтият цвят е весел, дарява топлота, радост и смях. Той е символ на знанието и мъдростта, тласка ни да разширим кръгозора си. Жълтият цвят е нужен за поддържане на нервната система, свързан е непосредствено с работата на стомаха и черния дроб, важен е и за функционирането на ендокринната система. Жълтите продукти подобряват мозъчната дейност, развиват мисленето и затова е много важно количеството им да бъде увеличено по време на учене. Действат очистващо, откъдето имат значение и за поддържането на свежа кожа. Освен това тези продукти помагат при стомашни разстройства, диабет и запек.

ЗЕЛЕНИ – краставици, маруля, зелен лук и чесън, чушки, грозде, киви, зелени ябълки, зеле, грах

beans-69545_640

Зеленият цвят внася покой, равновесие и хармония в жизнените системи. Силно влияе на сърцето и кръвното налягане, успокоява нервите и подобрява работата на белите дробове.

Всички зелени продукти са много полезни за хората със сърдечносъдови заболявания. Хлорофилът, който се съдържа в големи количества в зеленините, ободрява и освежава, участва активно в процесите на пречистване. Дори се смята, че повечето зелени зеленчуци намаляват риска от рак на млечните жлези и на стомашно-чревния тракт.

ВИОЛЕТОВИ – патладжан, цвекло, сливи, някои сортово грозде

grapes-435932_640

Виолетовият цвят е тясно свързан с нашата интуиция и емоционалност. Виолетовите продукти подсилват и поддържат във форма централната нервна система и мозъчната дейност. Важно е да приемаме продукти с този цвят вечер, тъй като действат отпускащо на тялото и съзнанието. Те са най-доброто сънотворно за страдащите от безсъние. Освен това виолетовите продукти стимулират усвояването на кислород. Ако редовно ги пренебрегвате, напълно възможно е като резултат да се чувствате постоянно уморени. Виолетовото е изцеляващ цвят за нервни и психически заболявания, главоболие, болки в гърлото.

Апетитни съвети

Ако ви се налага по здравословни причини да акцентирате в храненето си върху продукти с определен цвят, то имайте предвид, че лечебното им действие се усилва, когато бъдат комбинирани с подходящия за тях допълнителен цвят.

Ето полезните комбинации: 

Червен и допълнителен зелен 

Син и допълнителен оранжев 

Виолетов и допълнителен жълт 

Съчетавайте цветните храни и с подходящото време за приемането им. Например вечер и нощем е по-добре да предпочетете продукти с успокояващия виолетов цвят, отколкото с възбуждащия червен.

Освежаващите зелени и жълти продукти са идеални за началото на деня. Оранжевите и червените пък хапвайте за енергия винаги щом усетите умора или разсеяност.

Включвайте и децата при подбирането и набавянето на цветното меню. Това е забавен и интересен начин да им създадете навици за здравословно хранене.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара