Ако си мислите, че да видите аурата си е магия, грешите. За хората с екстрасензорни способности, казват, това е възможно и с „просто” око или по-скоро с „третото” им око. За нас, ненадарените с подобно зрение, обаче остава да се доверим на науката, която отдавна е успяла да регистрира, заснеме и обясни светлината от финото биополе, което ни обгражда.

Първият метод за заснемане на аурата е създаден още през 1930 г. от руския учен Семьон Давидович Кирлиан през 1930 г. При него ръката се поставя върху електрична пластина, върху която има фотоплака. При подаване на електричен заряд на пластината върху плаката се получава образ на биополето на ръцете. Оттогава са правени най-различни експерименти, всички стъпващи на откритието на Кирлиан, получило името „Кирлианова фотография”. На тази база е и разработката на руския проф. Константин Коротков – апарат за газоразрядна визуализация, какъвто вече има и в България – в артцентър Jenny в София. Руският професор изхожда от древното източно знание, че всеки човешки орган има проекция върху пръстите и когато заснемеш биоенергийното излъчване на всеки един от десетте пръста, можеш да установиш цялостното енергийно състояние човека – физиологическо, емоционално и поведенческо. Специален софтуер обработва информацията и… всеки може да види на картинка как изглежда аурата му, как са подредени и какво е

състоянието на всяка една от седемте му чакри

„Методът се основава на това, че при работата си, при обмяната на веществата, клетките изгарят водород. Когато се изгаря водород, се отделят фотони, а фотоните светят. Всеки орган е съставен от клетки, а тялото – от органи. И логично тялото също свети. Тоест няма никаква мистика в аурата, а чиста физика”, обяснява Надя Миронова, която работи с уреда в артцентър Jenny.

„Аурата не е божествено явление, а физика – продукт на нашето тяло. А в състоянието на физиологичното тяло много голям дял имат начинът на живот, емоциите, мислите. По състоянието на различните органи могат да се направят заключения за психоемоционалното състояние на хората. И обратното”, продължава Надя Миронова.

Че емоционалното ни състояние определя физическото, разбира се, е известно от хилядолетия, но е удобно забравено от много от нас в днешни дни. Това е в основата на източната философия, върху която пък почива източната медицина. А тя вече от хиляди години няма алтернатива в лечението на много заболявания, казва Надя. „В процеса на работата си тук установяваме, че в по-голямата си част болестите са с психосоматичен произход. Както и че отключването на всякакъв физиологичен проблем се дължи или на начин на живот, или на начин на мислене”, допълва тя.

Уредът, изобретен от проф. Коротков, прилича на

скенер, обвит в черна тъкан,

в която промушваш ръка и поставяш пръстите на ръцете си един след друг върху плака. Компютърът, с който уредът е свързан, започва да обработва получените изображения и след минути принтерът „плюе” снимки на биоенергийното поле или аурата. И втора – на 7-те чакри. А Надя Миронова започва да обяснява кое какво означава с помощта, от една страна, на софтуера, който показва проблемните участъци в биополето, а от друга – на собствения си опит, натрупан от занимания с духовни практики и работа с камерата за газоразрядна визуализация.

Запознах се с Надя 15-ина минути преди да отснеме аурата и чакрите ми, но всичко, което ми каза за психоемоционалното и физическото ми състояние бе напълно вярно… Същото потвърдиха и няколко приятелки, които изследваха биополето си.

Аурата ни издава какви болести могат да ни сполетят в идните между 5 и 7 години, твърдят откривателите на метода. Камерата засича енергийния баланс с точност между 95 и 97%.

Надя Миронова обаче не се бърка в работата на лекарите. Това, което ще ви каже, повтаря един популярен рекламен слоган:

„Погрижи се за себе си”

Но няма да ви каже коя духовна техника или лечебна терапия да използвате, за да „презаредите” поизтънялата си енергийна обвивка или да подредите чакрите си.

„Не се занимаваме с медицинска диагностика, не предписваме медицински лечения, даже не препоръчваме какви техники да използват хората. Тук най-често идват хора, които така или иначе се занимават с някакви духовни практики и ако имат проблем, правят това, което им е близко и им харесва. Много често нещата даже не опират до духовни практики, а до чисто житейски промени, които трябва да направят – вместо да почиваш веднъж на три месеца, твоята аура издава друг ритъм, друг пулс, нуждаеш се от почивка на всеки 10 дни. Или например човекът може да има неизявен талант, който може да бъде разчетен в промяната на чакрите, и е достатъчно да почнеш да рисуваш и ще се почувстваш по различен начин. Понякога много елементарни неща могат да доведат до огромни промени в самочувствието, настроението, начина, по който се чувстват хората”, обяснява тя.

Да, вярно е, установих от емпиричен опит. При втората си аурометрия 20-ина дни по-късно изтънялата ми преди аура вече светеше силно, а „избягалите” няколко чакри се бяха върнали почти на място, в централната ос. Благодарение на малко медитация, почивка, пътуване, повече смях и срещи с приятели и… малко флиртове. Бях „излекувала” преумора, най-вече интелектуална, и чувството, че не съм достатъчно обичана. И разни други неща.

Камерата за газоразрядна визуализация е призната в Русия за

начална и превантивна диагностика

Защото с нея може да се види къде енергийната обвивка е разкъсана, изтъняла, пробита или видоизменена, а това е сигнал за неразположение, което да съществува в момента или да се прояви в бъдеще. Защото, преди да стигнат до органите, болестите първо се настаняват в енергийната ни обвивка. И точно тогава е моментът да се погрижим за себе си.

„В Русия е много различно, методът много отдавна е познат и екипът на Коротков, който работи от години с него, е много по-навътре в медицинското приложение на апарата. Признат е например от руската спортна федерация като официален метод, с който следят промените във физическото и психологическото състояние на спортистите. Защото аурометрията всъщност е безалтернативна по отношение на мониторинга на състоянието. Тя фиксира някакво сегашно състояние и може да отчете промените след известно време – може да се дължат на тренировки, на лечение, на духовни практики. Тоест човек може да следи това, което прави със себе си, и да види какви промени настъпват с него. Най-интересното приложение на апарата е, че в най-големите санаториуми в Русия с негова помощ следят промените на състоянието на хората, които се лекуват. Всеизвестен е фактът, че методите за лечение на руснаците не са винаги свързани само с традиционната медицина, а също и с много други практики, а там промяната не може да бъде фиксирана само с медицинските апарати. Тази промяна е в областта на енергията, емоциите, начина на мислене. В санаториумите им комбинират методи на лечение, които целят цялостна промяна, не само във физиологическото състояние”, разказва Надя Миронова.

Аурометрията може да ни покаже даже дали са ефективни неща като

диета, спорт, психотерапия, хомеопатично лечение,

йога практика и т. н. На практика е в състояние да покаже как ни се отразява всяка дейност от ежедневието ни. Може да установи и дали ни действа добре даден човек, или като „енергиен вампир” смуче енергията ни – най-често несъзнателно, но след контакт с него се чувстваме зле. Може да види дали имаме заложби на ясновидци и екстрасенси. Доказва и силата на молитвата, благословията и на мисълта – след искрена молитва биоенергийното поле е много по-наситено.

А какво са чакрите? На санскритски „чакра” означава „колело”. На български „чакрък” също означава „колело”. И това са енергийните възли на човешкото тяло, през тях минават енергийните потоци, отговорни за физиологичното и психоемоционалното ни състояние. А апаратът за газоразрядна визуализация отчита два фактора: от една страна, може да измери енергийното състояние на чакрите – дали са отворени или затворени и колко силно светят, т.е. доколко енергийните потоци, които протичат през тях, са активни; а от друга – отклонението от оста, което пък вече говори за психоемоционален дисбаланс в определени аспекти. Всяка чакра има физиологична, психологическа и поведенческа компонента.

А какво прави първият апарат за газоразрядна визуализация в България в артцентър, където хората идват, за да лекуват душата си, рисувайки с пръсти?

„Мога да сравня рисуването с фитнес за душата”,

смее се лъчезарната художничка Жени Тотева, основателка на артцентър Jenny. „Купихме Кирлиановия апарат с една цел – съвсем научно да докажем, че след два или три часа рисуване в човека се получава вътрешна хармония”, обяснява тя. В центъра изследват въздействието на арттерапията с уреда преди и след рисуването. И резултатите са изумителни.

„Има няколко начина човек да се разтовари и хармонизира – спорт или йога, танци, рисуване. Моят начин се оказа рисуването и когато помогнах на себе си, постепенно започнаха да идват хора, които също да искаха да рисуват, и така започнах да помагам и на другите”, разказва тя. Рисуването с пръсти дава решение на много проблеми – въздействат изборът на цвят, натискът, допирът на пръстите до платното. Тъй като няма преграда между пръстите и платното, картините се зареждат с енергията на художника, обяснява Жени.

Артцентър Jenny е място, от което не искаш да си тръгнеш. Отскоро се намира в чудесна галерия в комплекс „Макси” на „Симеоновско шосе” в София. По стените са изложени част от картините, които Жени Тотева е нарисувала с пръстите си, както и някои от творбите на хората, дошли тук, за да лекуват душата си.

Жени е строителен техник по образование и професия. И артист по душа, което може да се види не само в картините й, но и в създадените от нея градини в комплекс „Макси”. Преди 10 години

без никакво медицинско обяснение губи обонянието си

„Което е ужасно за една жена, която обича да готви и обича парфюмите”, казва Жени.

Но пък получава порив да рисува – с пръсти. Започва и не е спряла вече 11 години. Има 12 изложби. Събира куража за първата 3 години след първоначалния досег на пръстите й с платното. И насред август, когато никой от бранша не прави изложби, Жени успява да продаде още на откриването 33 от 68-те изложени картини.

Рисува предимно нощем. „Често ме питат дали медитирам. Не, не медитирам умишлено, но може би се оказва точно това. Започвам да рисувам към 10 вечерта, помня ясно само първите минути, а когато пак погледна часовника, е станало 4-5 сутринта. А на другия ден съм свежа, сякаш съм спала. Аз нямам точната ръка, нямам академично образование, чак когато завърша картината, разбирам какво се е получило. Някои картини си идват с имената”, казва Жени.

Нейните курсове са индивидуални. Жени е убедена, че рисуването може да помогне на много хора – насаме със себе си, с пръсти в боите човек вади на повърхността болката, онова, което го мъчи и наранява.

„Дойде ли някой, изкоментира ли някоя картина, някой цвят, вече знам какво му липсва на този човек”, казва художничката. Например много червено със затворени линии означава, че на човек му липсва енергия.

Лечението чрез използването на цветовете се нарича хромотерапия

Удивително е, че нанасянето на определени багри върху листа възстановяват нарушената хармония. Но се случва.

Целта на рисуването е не да създаде картина за продан, а да изхвърли от себе си това, което го мъчи – стрес, травми, загуби. „Понякога говорим за това, анализираме го, друг път оставям човек сам да мисли върху картината, която е излязла под пръстите му”, разказва Жени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара