Да бъдете или да не бъдете… себе си? Този така хамлетовски въпрос намира мъдри отговори в най-новата система за себепознание Human Design. Случайно или не, именно изгубен в живота режисьор на име Алън Краковер (наричан Ра) е призван да стане посланик на това учение. Бягащ от разочарованията си, канадският творец стига до остров Ибиса, където през 1987 г. го застига съдбовно събитие. По-късно самият той го описва като миг на вътрешна експлозия, момент, в който получава дар от дълбините на Вселената. Непознат мъжки глас започва да му диктува странно послание, а от направените записки и скици се ражда “Хюман дизайн”.

Това накратко е историята за създаването на тази система, която днес манифестира по света и ни помага да се свържем отново с най-дълбоката си същност. Ако се чувствате объркани или изгубени, това е начин да намерите себе си. Human Design обединява древните познания на езотеричните науки Кабала, системата на чакрите, китайския И-дзин и астрологията, като ги подрежда в система, която хармонично и в дълбочина разкрива индивидуалността на всеки човек.

За метода може да научите по много начини. Глобалната мрежа задоволява любопитството на мнозина, а звани и незвани хора намират начини да изготвят карти и да правят анализи често без нужното познание. Наскоро в България бе представена книгата на Четан Паркин „Хюман дизайн”, която освен голям интерес възбуди и един вътрешен конфликт. За него, за мъдростта на новия метод и реалните му наследници у нас, разговарях с Оксана Хорват-Станчева, която вече три години се обучава по системата на официалната школа. Европейският й център се намира в Лондон, а школата се ръководи от Ричард Бомонт, който периодично идва у нас, за да преподава на българските си ученици.

Оксана е сред първите 15 души, които вече имат основната база и познания, което им позволява да правят карти и анализи по системата Human Design. Карта, направена от професионалист у нас, струва между 80-100 лв.

Хората те познават като човек, свързан професионално с астрологията и психологията. Сега постепенно прилагаш в работата си и метода Human Design. Какво срещна по пътя към това познание и как би го описала?

Human Design дава възможност човек да се докосне до истинската си същност и да разбере много други истини. Да открие, че понякога доста се е отдалечил от себе си и живее в ограничаващата рамка на правила, наложени отвън – от семейство, общество, колеги. А няма нищо по-хубаво и здравословно от това да живееш в хармония с истинското си Аз. Много от неврозите са плод на вътрешните ни конфликти – израз на онова, което чувстваш като импулс, и една външна цензура, която се налага и ограничава неговото проявление. Проблемите се появяват тогава, когато имаме проблем със себе си. Или пък ни оставя с усещането, че живеем живота на някой друг, а не своя собствен. Human Design е като завръщане у дома след дълго пътешествие, където се чувстваш спокойно и уютно. Рождените данни са основата, върху която се създава карта на живота. Анализът й дава информация за вродените ви таланти, характерни черти, силни и слаби страни, разкрива вашата емоционалност, начина на свързване с останалите хора, определя типа и профила на вашия личен HD. В този смисъл Human Design дава разбиране, което улеснява живота и общуването ни. Обяснява някои от загадките, които често са необясними за нас, когато имаме проблеми със себе си и другите. Лично мен това познание първо ме възхити, а после ми даде лекота и вътрешно спокойствие. Мисля, че то чудесно допълва астрологията и е много точен начин за разбиране на психологията на всеки човек.

Какво анализира Human Design и до какви дълбочини достига?

Стигат се дълбочини, които трудно можем да си представим. В създадената карта на живота се анализират 64 портала, които разкриват в изключително подробни детайли индивидуалните характеристики на всеки. Системата дава информация как функционират порталите, коя планета ги активира, определя кои са важните центрове (общо 9). Зад всеки портал има отделни линии (общо 6), като всеки от тях определя специфична характеристика. Зад линиите има 6 отделни цвята, зад тях 6 тона, а после още 5 основи. Всички те носят определена информация за даден човек, а пълният й анализ е дълбочината, до която може да стигне Human Design. Системата разделя картата на две и има две цифри, които определят профила на човек – 1/3, 2/4, 4/6, 5/1 и т.н., като първата е на личността и описва съзнанието, а втората – на проекта и дава данни за подсъзнанието. В картата може да се види как е устроено подсъзнанието и това дава шанс да се свържем със себе си и да разберем кои сме всъщност. Има и отделна част, наречена Рейв психология, която изучава психологическите процеси, и друга, която се занимава със здравето. По картата може да се определи кой начин на хранене е най-подходящ за вас, кои са храните, които ви зареждат с енергия.

Наскоро у нас бе представена книгата на Четан Паркин „Хюман дизайн”. Дава ли тя нужната информация, за да можем сами да направим карта на своя дизайн?

Официалната школа на Human Design за Европа се намира в Англия. Тя се ръководи от Ричард Бомонт, а той бе много близък с откривателя на тази система – канадеца Ра, който почина преди година. В последните години Ра и Ричард работеха усилено за доброто организиране на обучението в школата и предаването на тези ценни знания. Авторът на книгата, Четан Паркин, на доста ранен етап се отделя от официалната школа и започва самостоятелно да преподава извън нея. В настоящата книга наши колеги откриха доста грешки и невярна информация. Самият Паркин прави твърде свободни интерпретации по системата, което е неприемливо за официалната школа. Един пример – основните типове в Хюман дизайна, описани от школата, са четири и се определят от вида на аурата – Манифестор, Генератор, Прожектор и Рефлектор. Четан Паркин създава още един, пети тип, който нарича Манифестиращ генератор. Т.нар. Манифестиращ генератор всъщност има типичната аура на Генератора и не е нужно да бъде отделян като нов тип с различни характеристики. Школата, която предлага обучение по автентичната система на Ра, е прекалено затворена и всичко е представено на доста сложен език. Но това е истинското учение, което цели да се запази в този вид и да се предаде на ограничен кръг хора, които са призвани да работят с него. От друга страна, тази ограниченост в разпространението и създадения вече голям интерес към системата доведе до пропукване в нея. Така Четан Паркин направи първата крачка и поднесе на широката публика този сложен метод на достъпен език – макар и с известни волности и грешки. Много е важно да не се допусне опорочаването на тази система, което да даде път за различни свободни импровизации. Друго основно изискване в Хюман дизайна е предаването на самия анализ. Важна е пряката среща, при която усещаш човека в дълбочина и си в контакт с аурата му. Изготвяйки анализ, ние не го предаваме в писмен вид, а го изговаряме. Така пропускаме информацията през себе си, което също има значение.

Human Design има ли отношение към края на света и съдбата на човечеството като цяло?

Хюман дизайн има теория за края на света, която е доста стряскаща и лично на мен не ми допада. В тая система има цикли, които са ориентири за предстоящите трансформации. Дълги столетия хората са имали седем чакри, а сега сме 9-центрови същества – имаме два нови центъра на осъзнатост – далак и център на идентичността. Знае се, че през 1781 г., когато е открита планетата Уран, се ражда първият 9-центров човек и тогава човечеството навлиза в нов преходен етап. Счита се, че този преход приключва на 21.12. 2012 г., когато ще умре и последният 7-центров човек. Така на Земята оставаме само 9-центрови същества и прекрачваме прага на следващ етап на развитие на тези два нови центъра на осъзнатост. През 2027 г. започват радикални промени, това е времето, когато ще се появяват много по-съвършените Рейв същества. Периодът на трансформация ще бъде съпътстван от много природни катаклизми. Само Рейв поколението ще се приспособи към бъдещите условия на живот, а познатият ни досега човешки род постепенно ще изчезва. Рейв ще владеят друг вид енергия и ще общуват телепатично. Аз искрено се надявам тази теория да не се сбъдне – най-вече заради предречените катаклизми. В чисто астрологичен план говорим не за край на света, а за ново начало – силно и трансформиращо. Епохата на Водолея, в която според мен вече живеем, е време на познание и любов. Предвестници на тази промяна са децата-индиго и кристалните деца, които са сред нас. Те имат по-различни разбирания за човешките отношения, проводници са на братската любов и се стремят към познание, но не това, което им даваме ние. Аз съм възхитена от съвременните деца. Те наистина разчупват всякакви рамки и ни създават много проблеми, свързани с нашите разбирания. Абсурдно е да се опитваме да ги вкарваме в старите рамки. Образованието е важно, разбира се, но смятам, че е нужен много по-разчупен и индивидуален подход към децата, търсене на начин да се отключат различните им таланти. Извънкласните дейности са много по-важни за развитието на едно дете, защото дават голям простор за проява на дарбите им. Докато не се трансформира цялата образователна система, няма смисъл толкова да им пълним главите с информация, която едва ли ще им послужи в бъдеще.

Подробна информация относно Human Design в България може да получите на www.humandesign-bg.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара