Тя е от хората, които не могат да стоят дълго на едно място или просто да се отпуснат и да вперят поглед в нищото. Енергията й е огромна и я подтиква да свърши всичко, което може сама, за да е сигурна, че ще е доволна от крайния резултат Например лично да контролира в печатницата как ще излязат цветовете на обложката към албума й Crazy Butterfly. Може би е типично за зодията й – Овен.

Деси търси онова зрънце магия, което превръща някои произведения на изкуството в любими на поколения хора, докосва душите им и може би ги прави по-добри. Търси го в киното, театъра, музиката, продуцентството.

Автобиографията й е по-дълга от текста, който ще прочетете сега. Играла е в 32 чуждестранни и български филма, като в първия е едва 14-годишна – „Забранено за възрастни” на Пламен Масларов. През 2001 г. се въплъщава в ролята на Мария Медичи във филма на световноизвестния режисьор Ерманно Олми „Занаятът на оръжията”, с който стъпва на червения килим на фестивала в Кан и става единствената бг актриса с главна роля във филм от официалната селекция на най-големия и важен кинофестивал в света. Филмът печели много награди, сред които „Златен глобус” на италианските кинокритици, както и цели девет „Давид ди Донатело”.

Театралните й постановки са по-малко, но пък сред тях са ролите на Хела в „Майстора и Маргарита” на Теди Москов и Наташа в „Три сестри” от Чехов, пиеса, режисирана от покойния й съпруг Стоян Камбарев. Той почина през 1998 г., оставяйки Деси съвсем млада вдовица. Двамата имат син Йосиф.

Деси е и председател на фондация „Стоян Камбарев”, която връчва годишни награди на млади таланти за „полет” в изкуството (www.kambarev.org).

Последният й проект е албумът Crazy Butterfly. Дискът съдържа 14 песни, 11 нови и 3-те известни поп хита на певицата, излизали през годините. Повечето парчета са на английски, но има и по една на италиански, френски и български език. Половината са авторски композиции на актрисата.

Албумът е микс от поп, хаус, чилаут, лаундж, джаз, едновременно акустичен, но и със силно изразен електронен саунд. Разбира се, тя самата му е и продуцент. За успеха му говори фактът, че само месец след като излезе на пазара, бе пуснат втори тираж.

През 2000 г. Деси създава NOVA film, която се занимава активно с продуцентство в областта на музиката, театъра, телевизията и киното. От 2009 г. компанията й е в консорциум с Radiovisionplus на кинопродуцента Александър Методиев и носи името NOVAfilmVISION (www.novafilmvision.com).

И освен че изнася концерти с групата си, водещa е в различни телевизионни продукции, Деси е била рекламно лице на Жан Пол Готие и „Сузуки”. Освен това е полиглот и владее 4 чужди езика. От миналата година пък е посланик на добра воля на Youth for Human Rights International – голяма международна организация, чиято цел е да запознава младежите по света с правата на човека.

….

Деси Тенекеджиева определено е млада жена, но със сериозна биография, макар и дотук да споменах по-малко от половината неща, които е правила и прави. И се изненадах, когато ми каза, че не се чувства родена в правилната епоха:

 

„Все си мисля, че трябва да живея в друг свят – или някъде много напред в бъдещето, или пък много назад. Не се чувствам изцяло тук и сега. Със сигурност духът ми е живял в Средновековието или Ренесанса, чувствам се като човек от тази епоха.”

 

А разговорът тръгна от нейните нерешени проблеми с техниката:

„Край мен техниката гърми. Аз съм човек, който има много голяма енергия, оказа се, която влияе положително на много неща, но определено отрицателно на голяма част от техниката. Имала съм много случки, като в началото ги отдавах на случайността, но в един момент стана симптоматично. Гърмели са компютри, телефони, късали са се струни на китари, колкото пъти съм записвала, все нещо се случва.”

Преди години Деси отишла в студиото на Момчил Колев да записва парчето I c more, което е на ангелски език – Деси сънува и музиката и текста. „Реших текстът да остане такъв, защото колкото и пъти да започвах да пея мелодията, идваха все тези странни думи.” Още от първото изпяване парчето се получило много добре и всички решили, че няма нужда от повторение. Да, но въпреки индикациите, че има запис… такъв нямало.

„Каквато и техника да си купувам за вкъщи, доста време й трябва, за да свикне с мен (смее се). Хората имат различно биополе, при някои е по-силно, при други – по-слабо. Аурата на всеки човек е видима, всеки с определени упражнения може да започне да вижда чуждата аура. И енергията е видима. И се оказва, че моята е много голяма и трябва да се науча да я насочвам с положителен знак,но явно се бунтувам вътрешно срещу техниката, макар, че обичам новостите и гледам да се възползвам максимално от тях.”

Търсила ли си хора, които да ти помогнат да надзърнеш в предишните си животи? Да видиш какво си правила през Средновековието?

Нарочно не съм, но може би ще го направя. Опитвам се сама, интуитивно. Страхувам се да не загубя концентрираната си енергия. Може би и в живота всичко така правя. Единак съм. Моята работа е изключително екипна – аз се занимавам с кино, музика, театър-все неща, които изискват работа в екип, но е факт, че се опитвам да свърша максимален брой от дейностите сама и да контролирам нещата напълно.

Цялото интервю в новия брой на сп. „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара