И най-големият работохолик изпитва неочаквани пристъпи на леност. Вие това добре го знаете – само преди миг съставяхте планове, писахте, звъняхте, енергично уговаряхте срещи и изведнъж… отлагате срочна докладна и започвате да редите пасианс на компютъра. Не се тревожете, вашият организъм срочно ви е пратил в малък отпуск. Той също работи по график, съставен от денонощните биоритми.

Ритъмът на работоспособността

За първи път учените обърнали внимание на това явление, когато изследвали денонощните пикове и спадове на бодростта при войници. Така била открита стабилната закономерност: 1,5-2 часа активност се редува с 20-минутни периоди на спад в работоспособността.

Това не е просто редуване на бодрост с умора, а по-скоро режим на мозъчна активност, твърдят учените. По време на спадовете лявото полукълбо на сивото вещество, отговорно за логическото мислене, вниманието, речта, отстъпва управлението на дясното – отговорно за творческото мислене и фантазиите.

Промяната на мозъчната активност в полза на дясното полукълбо е особено отчетлива по време на работа, и то когато се налага проява на внимание и целеустременост. Това са моментите, в които изведнъж ви се приисква да изпушите набързо една цигара, да пийнете кафе или просто да станете от стола и да се раздвижите.

Ето няколко верни признака, че се задава малък отпуск на работното място:

• очаквайте първата покана за кратка почивка от вашия организъм час и половина – два след събуждане;

• предстои ви пристъп на леност, когато нямате желание да мислите, да разговаряте с колегите си, да вземате решения или да отговаряте на телефонни обаждания

• започвате неудържимо да се прозявате, изпитвате желание да станете и да се протегнете;

• изведнъж ви връхлитат мечти и фантазии

• внезапно ви напада глад или раздразнителност

• трудно говорите, усещате нарушена координация;

• допускате досадни грешки, започвате да забравяне.

Програма за полезно изключване

Воюването с биоритъма на работоспособността е безсмислено. Много по-добре е да се вслушате в него и да го спечелите на своя страна. 20-минутните изключвания, за които вече стана въпрос, възстановяват силите и повишават производителността. Още повече, че през тези творчески бягства понякога възникват нестандартни и оригинални решения. Потискането им с литри кафе или с воля обрича на хроничен стрес. Отдайте им се пълноценно;

• Опитайте упражнението „палминг“. Разтрийте длани, докато станат топли, и закрийте очи с тях, така че лактите да са опрени на бюрото, а ръцете да придържат главата. Постойте така няколко минути, през които разглеждайте въображаеми приятни картинки – пренесете се в планина, на плажа или в двора на вилата. Слушайте шум на вълни, шепот на листа, опитайте се да почувствате с кожата си пясъка и слънцето.

• Ако е възможно, заемете се с някаква механична дейност, където възможните грешки не састрашни – например подреждайте бюрото.

• Движението също много ще ви помогне – малка ходка, няколко упражнения за разтягане и т.н.

• Често отпускащо действат и неангажиращите разговори с колеги.

• Това е прекрасно време и за слушане на музика.

• Не е задължително да не вършите нищо цели двадесет минути. Кратките, но почести 3- или 5-минутни прекъсвания също вършатмного добра работа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара