Обикновени козунаци

Продукти: 1 кг брашно, 30-40 г прясна мас, 5-6 яйца, 200 г масло (олио) или 150 г прясна мас, 250 мл прясно мляко 250-300 г захар, кората от половин лимон или 2 праха ванилия, малко сол и по желание 1 лъжица ром или коняк.

Приготвяне:

Отсейте брашното в съда, в който ще месите козунаците, и направете кладенче в средата му. Оставете то на топло. Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, че да получите кашица. Похлупете я и я сложете на топло да втаса.

На края на печката разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и миризмите.

Щом втаса маята, изсипете в брашното яйчената смес, втасалата мая и половин лъжичка сол. Замесете ги на тесто, като от време на време наливате по малко от разтопената мазнина или си топите често ръцете в нея. При намесването не бийте силно тестото, а го разтегляйте, събирайте го на топка и пак го разтегляйте. Когато употребите всичката мазнина и тестото стане гладко (не залепва по степите на съда и започва да образува мехури), поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Тестото е втасало, когато увеличи двойно обема си.

С намаслени ръце късайте от тестото толкова, колкото ще бъде необходимо за оформяването на 1 козуначено руло (имайте предвид, че при втасването си във формата то ще увеличи двойно обема си). Сложете го върху намазана с масло маса, поръсете го по желание със стафиди (предварително оваляни в брашно, за да не потъват в тестото) и ситно нарязани озахарени портокалови корички и го оформете на руло.

Сложете рулото във форма, намазана с масло, и го ocтавете на топло, за да втаса тестото повторно.

Намажете втасалите козунаци с разбито яйце и ги набодете с обелени бадеми или натрошени бучки захар. Опечете ги в умерено силна фурна. Извадете ги от формите, преди да са напълно изстинали.

Поръсете ги с ванилена пудра захар.

Съхранявайте ги в съд с капак.

Козуначено руло

От втасало козуначено тесто разточете лист, дебел около 1 см. Намажете го с масло и го поръсете с какао. Разстелете отгоре на тънък пласт плънка от орехови ядки, сварени с малко мляко, захар и канела или размесени с разбит белтък, захар и канела (плънката може да бъде от мармалад и орехови ядки или гъст ванилев крем с орехови ядки).

Навийте тестото на руло, сложете го в намазана с масло кейкова форма и го оставете да втаса. Намажете го след това с разбито яйце, набодете го с обелени бадеми или го поръсете с кристална захар и го опечете в умерено силна фурна.

Козуначени кифли

От втасало козуначено тесто късайте топки колкото голямо яйце и ги разточете на елипси, дълги 10-12 см и широки 5-6 см. В единия им край сложете плънка от орехи, мармалад или сирене с яйце. Навийте ги на рулца и им придайте форма на кифли. (по желание можете да ги оставите прави като хлебчета).  Наредете ги в намазана тава и ги оставете на топло да втасат. Намажете ги с яйце и опечете.

Съхранявайте в съд с капак.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара