Каква е първата ви асоциация, когато чуете думите печен лимон? Звучи странно, но този дип със сирене, рикота и изпечени на фурна лимони дава друго значение на думата предястие. Отнема малко време за приготвяне, изглежда впечатляващо и е много вкусен.

дип със сирене, рикота и печени лимони

Необходими продукти:

300 г сирене

250 г рикота

1 ½ ч.л. сос Worcestershire

1 вр. мента

2–3 с.л. мед

50–80 мл зехтин

печени лимони:

1 лимон

1 с.л. зехтин

печени филийки:

5–6 филийки хляб

зехтин

за украса:

сусам

мед

печени лимонови резени

Начин на приготвяне:

Печени лимони

Нарежете лимоните на шайби с дебелина около 0,5 см и ги подредете в подходяща тавичка. Поръсете ги със зехтин и ги сложете в предварително загрята на 200°C фурна. Печете около 10-15 минути — докато лимоните не започнат да карамелизират по крайчетата.

Извадете от фурната и оставете настрана.

Печени филийки

Подредете филийките хляб в подходяща тавичка и ги намажете със зехтин. Печете 8–10 минути в загрятата предварително фурна.

Извадете препечения хляб и оставете настрана.

Дип от сирене

Сложете всички необходими продукти за дипа в чопъра на кухненския робот. Оставете две три резенчета от печения ломон за украса, а останалия добавете при останалите продукти с чопъра. Смелете всичко, докато не се получи фина паста.

Украсете и сервирайте

Прехвърлете дипа в подходяща чиния или купа и украсете с останалите резенчета лимон. Поръсете с препечен сусам, мед и зехтин. Сервирайте с препечените филийки.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара