Михаела Донска и Йоана Радева са две амбициозни дами, които създават козметичния бранд „Mazillo” с изцяло растителни съставки, от които 90% са български билки. Вдъхновението и тайната на  успеха им идват от рецепти за грижа за кожата, които бабите им съхраняват през годините и им ги предават.

Mazillo

Орфеевото цвете, мурсалският чай и българската роза са  атрактивните за чужденците билки, които могат да се намерят само по българските земи. И именно тази екзотика провокира клиенти извън България да избират „Mazillo”. За краткото време, откакто съществува, брандът успява да събуди интерес в много страни от Западна Европа. Най-големият успех, който Михаела и Йоана постигат, е във Великобритания, където те самите са живели и учили. Там представят козметиката си на поредица от форуми, посещавани от повече от 50 хил. души. Гостуват като лектори на изложения с веган тематика и споделят опита си като създатели на устойчив, висококачествен бранд с практики, уважаващи земята и природата.

Като бизнес, вдъхновен от традиционния начин на живот, създателките на „Mazillo” работят с малки местни доставчици, подбират ръчно всяка съставка и на свой ред подкрепят българската икономика. Целият процес – от снабдяването до опаковането на крайния продукт – се извършва от тях в производствения им цех, което намалява въглеродния им отпечатък и гарантира високото качество на продуктите.

„Mazillo“ съживява легендите за нашата земя, съхранява богатата култура на България и фолклорните ни елементи.

Mazillo

Разкажете ни какво ви вдъхнови да създадете козметична марка?

Вдъхновението за създаването на козметичен бранд може да се каже, че се зароди още в детските ни години. Двете сме израснали заедно и като малки прекарвахме доста време с нашите баби. Те често ни водеха на разходка или пикник в гората, където винаги набираха различни билки и цветя, от които след това ни правеха чай, или използваха за забъркването на смеси, които използваха за грижа за кожата си. Те често експериментираха с различни съставки и ясно си спомняме, че винаги записваха прилежно в тефтерите си точните пропорции, които са използвали.

Като пораснахме малко бабите ни ни научиха как да използваме мед, кисело мляко или яйца за различни маски за коса и лице, как да миксираме розова вода, невен или лавандула за направата на освежаващи кожата отвари.

Съветът, които винаги ни даваха е да не забравяме, че природата може да създаде всичко нужно на нас, хората, за да се грижим добре за себе си – не само от гледна точка на храна, но и грижа за кожата и тялото ни. От бабите ни сме научили и философията, на която е базиран и подборът на съставките на „Mazillo“, а именно, че растения, които виреят естествено заедно в природата, се комбинират перфектно едно с друго и дават най-добри резултати.

Mazillo

По-късно конкретната идея да създадем “Mazillo” за нас дойде доста естествено. Козметиката ни е страст още от малки и именно благодарение на тези ценни моменти от детството ни се роди и нашата мечта – да споделим богатото ни наследство и природа и с останалия свят. Идея и концепция като тази зад “Mazillo”  определено липсва в козметичната индустрия в световен мащаб и смятаме, че биоразнообразието и богатият ни фолклор предоставят един нов прочит и решение за грижата за кожата.

Защо са важни естествените съставки в грижата за кожата? 

Добрата грижа за кожата е важна не само за външния ни вид. Тя  е най-големият човешки орган и така както е важно да се грижим за тялото си чрез спорт и качествена храна, кожата също е от съществено значение за общото ни здраве.

Силно вярваме в идеята, че “природата знае най-добре” и едно страхотно нещо за грижата за кожата с естествени съставки е, че е преминала изпитанието на времето. Много преди да има лабораторни тестове, хората са третирали кожата си с натурални съставки и това, което земята им е предоставяла. Вярваме, че като поглеждаме назад в миналото, можем да черпим мъдрост и вдъхновение за усъвършенстване и създаване на ефективна грижа, която работи за нас сега и за в бъдеще.

Mazillo

Друго предимство на натуралните съставки, което не трябва да се пренебрегва е, че те са доста по-щадящи и водят до добри резултати. Въпреки че синтетиката може също да носи своите предимства, такъв тип съставки крият и рискове. Синтетиката е по-вероятно отключи кожни алергии, обриви и раздразнения, отколкото растителните продукти. Напоследък е доста модерно да се следват популярни тенденции за грижа за кожата в социалните мрежи, които много често съчетават продукти, съдържащи различни киселини или ретинол например, с които много трябва да се внимава как се използват и съчетават, тъй като могат да предизвикат и кожни проблеми. При натуралните съставки, такива рискове липсват.

Mazillo

Не започна ли да се преекспонира напоследък темата с понятия като „екологични“, „био“, „веган“ продукти?

Факт е, че все по-често фирмите злоупотребяват с темата за устойчивостта като правят необосновани твърдения по повод “био”, “веган”, “натуралност” и т.н. Така нареченият “greenwashing” заблуждава потребителите, че продуктите на дадена компания са екологични или имат по-голямо положително въздействие върху околната среда, отколкото в действителност.

Реалността е, че има страшно много фактори, които влияят на това дали един продукт е устойчив. За да се изгради доверието на клиента, смятаме, че е от изключителна важност компаниите да бъдат прозрачни по повод тези практики и да образоват потребителите.

Още със създаването на „Mazillo”, устойчивостта стои на преден план за нас и вече повече от една година активно участваме в различни форуми и събития на тема устойчивост тук и в чужбина. Също така пишем образователни и информационни статии на сайта ни, с цел да разобличим някои митове. Някои от темите, които засягаме са натуралните съставки, сертифицирането на продукти, които са веган и създадени без тестване върху животни, локален произход и проследяване на веригата на съставките, кръговата икономика, козметичните опаковки и тяхното рециклиране, факторите, определящи въглеродния отпечатък на даден продукт и много други.

Искрено се надяваме все повече фирми да предприемат подобни действия и да станат по-отговорни спрямо техните клиенти.

Каква трябва да бъде днешната жена?

Силна, уверена в способностите се, смела и готова на рискове в името на мечтите си.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелаваме им да вярват в себе си, никога да не се страхуват да следват мечтите си, и да отделят достатъчно време в грижата за себе си и кожата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара