Първият разговор по мобилен телефон в света се е случил точно преди 50 години – на 3 април 1973 година!

На този ден Мартин Купър, тогава вицепрезидент и директор на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Motorola, използва Motorola DynaTAC 8000X, за да осъществи първото в света търговско мобилно телефонно обаждане от Шесто авеню в Ню Йорк.

„Когато на 3 април 1973 г. направих първото публично обаждане по преносим клетъчен телефон, знаех, че това е само началото, че Motorola и индустрията за клетъчни телефони започват революция в личните комуникации“, споделя Мартин Купър. „Оттогава насам има огромен брой ключови иновации, много от които са създадени от Motorola. Първите петдесет години бяха само загрявка. Ще има още много вълнуващи постижения, които ще преобразят човечеството“.

50 години по-късно Motorola е останала в челните редици на редица други определящи за индустрията технологии, патенти и иновации, които са променили света такъв, какъвто го познаваме.

Брандът е изминал дълъг път от премиерата на паметния DynaTAC 8000X, който бе

дълъг повече от метър и тежеше почти 2 килограма.

С течение на времето, в началото на 2000 г., Motorola представи оригиналния RAZR V3, който се появи на пазара във време, когато дизайнът на мобилните устройства беше станал лесно предвидим. Популярен с уникалния си сгъваем дизайн и тънък външен вид, RAZR V3 продължава да бъде едно от най-емблематичните технологични устройства в световен мащаб и днес.

Неотдавна, на 3 април 2019 г., moto z3 се комбинира с 5G moto mod и стана първият в света смартфон, който се свързва с 5G. Оттогава насам Motorola е решена да демократизира 5G технологията, въвеждайки светкавично бързи 5G скорости в средния клас чрез своето семейство moto g.

Motorola има ключова роля в разширяването на границите на алтернативните формообразуващи фактори. През 2019 г. брандът представи първия в света сгъваем смартфон тип „мида“ – motorola razr – който донесе на потребителите преносимост, без да прави компромис с функционалностите на пълноразмерния дисплей на смартфона. Motorola представи и иновации като neckband – преносима 5G лента за врат, която предефинира ролята на смартфона, позволявайки на потребителите да визуализират съдържание на по-всеобхватни екрани. А съвсем неотдавна, по време на MWC 2023, компанията представи и Motorola Rizr – прототип на устройство с уникална вертикално разгъваща се концепция.

За да отпразнува 50-годишния юбилей, Motorola поръча илюстрация на 50 от най-емблематичните си устройства до момента с помощта на аржентинския илюстратор Костанцо.

„Работейки в Motorola повече от 20 години, успях да стана свидетел на много от тези емблематични иновации“, сподели Серджо Буняк, президент на Motorola. „Иновациите са в нашето ДНК. Безброй пъти сме правили революции в индустрията и сме нетърпеливи да продължим да играем тази ключова роля в оформянето на бъдещето ѝ.“

Централно място в иновациите на Motorola заема и Motorola 312 Labs. Създадена през 2021 г., Motorola 312 Labs е упълномощена група за иновации в рамките на продуктовата организация на Motorola, която включва глобални експерти в областта на научните изследвания, дизайна и инженерството, фокусирани върху разработването на първи по рода си продукти.  Motorola 312 Labs е важна част от иновационното пътешествие на марката, като непрекъснато отправя предизвикателства към това как изглежда, как се усеща и как действа мобилното изживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара