Хората свързват обилното потене по цялото тяло най-вече с бягането и упражняването на физическа активност.

Но, както вече знаете, не само дългото бягане може да ви накара да се изпотите. Това са и малките неща, като да сте навън в горещ ден или да се качвате по стълбите вместо с асансьора. Но, донякъде объркващо, може също така да откриете, че се потите през нощта, въпреки че сте напълно в покой, както и когато просто сте уплашени, нервни или изпитвате болка.

Ето всичко, което някога сте искали да знаете (или може би не сте знаели, че искате да знаете) за това как действа потта, включително защо се потим, когато ни е горещо, както и защо се потим дори когато не ни е.

Как потта те охлажда

Изпотяването е жизненоважно за регулирането на телесната температура и цялостното ви здраве. Вътрешната телесна температура на човек обикновено е около 37 градуса по Целзий.

Ето как действа механизмът! Когато на тялото ви стане твърде горещо, независимо дали се дължи на температурата навън, физическа активност или треска, могат да се случат лоши неща – например, топлинен удар. За щастие тялото ви има много сложни механизми за усещане и регулиране на телесната температура. Веднага щом вътрешната температура на тялото започне да се покачва, вашият хипоталамус (малка област в мозъка ви) казва на екринните потни жлези, разпределени по цялото ви тяло, че е време да започнат да ви охлаждат, като отделят пот.

Охлаждането обаче не е толкова лесно, колкото тази пот, която просто капе от вас. Част от тази пот трябва да се изпари от кожата ви, за да работи този процес. Това е така, защото охлаждането на тялото ви чрез изпотяване разчита на принцип на физиката, наречен „топлина на изпарение“.

Необходима е енергия, за да се изпари потта от кожата ви и тази енергия е топлина. Тъй като излишната телесна топлина се използва за превръщане на капчици пот в пара, вие започвате да се охлаждате.

Другият компромис тук обаче е, че вие също губите вода, докато се потите – а водата е изключително важна за почти всеки орган в тялото ви. Това означава, че когато се потите, вие също трябва да сте сигурни, че пиете много вода, за да можете да замените водата, която губите, с вода, която можете да използвате.

Тогава защо се потим, когато не ни е горещо?

Независимо дали е първият ви работен ден, първа среща или стресиращо близко спортно събитие, всички сме изпитвали потните длани и подмишниците, които идват заедно с една сякаш неконтролирана нервност.

Това, което може би не осъзнавате обаче, е, че това е “емоционално изпотяване“. То се случва по различна причина и е свързано предимно с различен тип потни жлези. Те се наричат апокринни потни жлези. Тук имаме смесване на екринните потни жлези, които се активират до известна степен, и  изпотяват дланите, докато подмишниците се потят благодарение на апокринните жлези.

За разлика от екринните потни жлези, които се намират по цялото ви тяло и произвеждат пот, съставена предимно от вода и соли, апокринните потни жлези са изолирани до подмишниците и слабините ви и произвеждат по-гъста и по-мазна пот.

Защо това има значение? Това придава на подмишниците ви онази отличителна миризма, която може да усетите, ако забравите да си сложите дезодорант. За да бъде ясно, потта, отделена от вашите апокринни жлези, сама по себе си не мирише. Но бактериите, които живеят в подмишниците ви, обичат тази мазна пот, като бързо метаболизират нейните хранителни вещества в някои доста миризливи странични продукти.

Ето че достигнахме до дезодорантите.

Серията Odorex на Biotrade предлага различни продукти, като спрей и рол-он за ограничаване на страничните ефекти от потенето или направо за спиране на потенето.

За разлика от дезодорантите, продуктите от серията Odorex са антиперспиранти и тяхната задача е да блокират свръхактивните потни жлези в онези части на тялото, които напръскате, така че ефективно да спрете потенето.

За постигането на добри резултати, продуктите трябва да се използват спрямо препоръчителната схема. Тя започва с добро измиване на конкретнaта част от тялото, което ще третирате (подмишници, ръце, крака), а най-важната стъпка е втората – отличното подсушаване на зоната, която ще третирате.
Бихте могли да пропуснете първата стъпка, ако не сте сигурни, че бихте могли да подсушите кожата добре.

Последната стъпка е нанасяне на самия продукт – спрей или рол-он от серията. Odorex гарантирано спира изпотяването до 10 дни. Когато усетите, че ефекта започва да намалява при същите части, просто ползвайте Odorex отново.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара