Стерилизацията при домашни условия се извършва, като плодовете или зеленчуците се варят в херметически затворени буркани или кутии при 100-120°.

canned-501606_960_720

Продължителността на стерилизацията за различните консерви е различна. Консервират се само пресни и здрави плодове или зеленчуци. Измиват се и се почистват, нарязват се и бланшират (попарват се във вряла вода) и като се охладят, с тях се напълват кутиите или бурканите. Зеленчуковите консерви се заливат с полсолена вода или подсолен доматен сос (целите домати, гювечът, паприкашът), с растително масло (печените пиперки) или с марината (маринованите пиперки). Плодовете се заливат с горещ захарен сироп.

Заливката трябва винаги да бъде гореща, за да се отстрани въздухът от буркана или кутията. Напълнените и залети консерви се затварят. Целият технологически процес трябва аа се извършва при идеална чистота.

За стерилизиране при домашни условия се използуват големи тенджери (казан, бакър). На дъното се слага дървена скара и върху нея се редят бурканите или кутиите. За да не се пукнат бурканите, помежду им се слагат кърпи, заливат се с вода, която да ги покрива. Отчитането на температурата става от момента на кипването на водата.

Стерилизираните консерви се оставят да се охладят във водата, в която са врели, избърсват се, етикетират се и се прибират.

Доматена заливка.

Избират се напълно узрели домати. Измиват се, обелват се и се нарязват на парченца. Варят се до омекване, прецеждат се и полученият сок наново се кипва. С него се заливат червени домати или други зеленчукови консерви.

green-beans-631157_960_720

Зелен фасул

Зелен фасул 600 г, вода 260 г, сол 5 г.

Изчистваме връхчетата на фасула, бланши раме в кипяща вода за 2-3 минути, след това охлаждаме в студена вода. Нареждаме го в кутии или буркани и заливаме с гореща подсолена вода. Зрелият фасул стерилизираме 80-90 минути.

Зелен грах

Очистен грах 550 г, вода 300 г, сол 6 г.

Наранените и смачкани зърна отделяме, измиваме го със студена вода, бланшираме за 4-5 минути. Бланшираният грах охлаждаме веднага в студена вода и слагаме в буркани. Заливаме с гореща подсолена вода и затваряме. Стерилизираме 80 минути.

Цели домати

Домати 600 г, доматен сос 250 г.

Измиваме по-дребни, здрави и добре узрели домати. С остро ножче отстраняваме дръжката заедно с надебелената част около нея и ги нареждаме в кутии или буркани. Заливаме ги с горещ подсолен доматен сос. Кутиите стерилизираме 25 минути, бурканите – 30 минути.

Бамя

Бамя 500 г, домати 100 г, доматен сос 250 г. сол 5 г.

Избираме млада, дребна бамя без семена. С остро ножче отрязваме дръжките заедно с основата. За да не е лигава бамята, бланшираме я за 2-3 минути в подсолена вода (на 100 г вода слагаме 2 г сол). Охлаждаме в студена вода, нареждаме в буркани или кутии. Заливаме с доматен сос и затваряме. Стерилизираме 90 минути.

turshia

Пиперки за пълнене

Пиперки 600 г, вода 250 г.

Избираме здрави пиперки от сорта долма. Отстраняваме семената заедно със семенниците и дръжките. Очистените пиперки бланшираме за 2-3 минути и охладени ги нареждаме в буркани или кутии. Заливаме с подсолена вода, затваряме и стерилизираме 1 час и 20 минути.

Печени пиперки или камби

Пиперки 400 г, растително масло 25 г, черен пипер 1—2 г, дафинов лист, 1 кутийка доматено пюре.

Изпичаме на огъня или върху тенекия добре узрели месести пиперки, обелваме ги и изчистваме от семената и дръжките. Нареждаме ги в кутии или буркани от по 1/2 кг. На дъното на съда слагаме 1-2 лъжиии от олиото, препържено с доматено пюре, слагаме зърна чер пипер, дафинов лист и магданоз. Заливаме с останалата мазнина, размесваме с малко сол. Напълнените буркани затваряме и стерилизираме 30 минути.

Мариновани капии или камби

Пиперки 600 г. дафинов лист 1-2 бр. , черен пипер на зърна, вода 250 г, сол 5 г., оцет 100 г.

Очистваме чушките от дръжките и семената и отрязваме връхчетата на всяка пиперка. Бланшираме ги в подсолена вода, към която сме прибавили 20% оцет, и охлаждаме в студена вода. Редим пиперките хоризонтално в кутии или буркани по 1 кг. Камбите също нареждаме хоризонтално, разтворени една върху друга. Напълнените кутии заливаме с гореща марината, приготвена от сол, оцет, вода и ароматизирана с черен пипер и дафинов лист. Стерилизираме 1 час.

Имамбаялдъ

Патладжани 1100 г, олио 200 г, моркови 100 г, чесън 50 г, кромид лук 300 г, целина 100 г,  червени домати 250 г, магданоз 1\2 връзка, черен пипер на зърна, 1-2 дафинови листа, сол 15 г.

Нарязваме патладжаните по дължива, осоляваме ги и оставяме в емайлиран да престоят един до два часа, като ги притискаме да се отдели горчивата вода от тях. В манзизана, в която сме изпържили патладжаните, изпържваме нарязания на ситно кромид лук, морковите, целината и чесъна. Накрая слагаме и червените домати, заедно със солта, черния пипер и дафиновия лист. Патладжаните нареждаме в буркани или кутии от половин килограм, като помежду слагаме от изпържените зеленчуци. На дъното на буркана наливаме по 30 г олио за половин килограм кутия или буркан. За аромат слагаме ситно нарязан магданоз. Затворените буркани или кутии стерилизираме 1 час и 30 минути.

Кьопоолу

Изпичаме на силен огън пресни, здрави патладжани. Обелваме ги и накълцваме с дървен нож. По желание може да прибавим опечени и очистени от семената и дръжките смлени пиперки. Напълваме кутиите или бурканите, затваряме ги и стерилизираме 15 минути. Преди да поднесем, подправяме с олио, пресен лук или консервирани домати, чесън и магданоз.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара