Когато всичко започва преди 19 години, Банско все още е малък курортен град, а джазът в България е приоритет на едно сравнително затворено общество от професионалисти и твърди фенове. Амбициите да се създаде мащабен международен фестивал и то в провинцията, изглеждат непостижими.

Snimka 2 (1)
Шакатак (Великобритания)

Ентусиазмът и любовта към джаза на един непрофесионалист – лекар по образование и призвание, подкрепени от социално отговорни компании, за които правенето на бизнес е дълбоко свързано с развитието на обществото, се оказват мощна движеща сила. И тази година VIVACOM отново е основен партньор на Банско Джаз Фест, който се утвърди не само като най-мащабното джаз събитие в България, но и на Балканите.

Откритата сцена на площада е приемала през годините някои от най-големите имена в джаза, а тази година, която е своеобразна „генерална репетиция“ за 20-годишния юбилей, гостите на фестивала ще имат огромното удоволствие да чуят на живо динозаврите от САЩ Сайръс Честнът – пиано, Бъстър Уилямс – бас и Лени Уайт – барабани, двамата мастъри на вуги-бугито, легендарният Аксел Цвинбергер и Кейто Санто от Япония, които са добре познати на българската публика, единствената родена извън Португалия изпълнителка на фадо, призната в родината на този музикален стил – българката Силвия и за кулминационния финал – британското „чудо“, певицата, която критиците сравняват с Джанис Джоплин, носителката на Грами – Джос Стоун.

Snimka 3 (2)
Силвия

От българска страна, фестивалът ще се открие от Биг бенда на Благоевград със специалното участие на Йорданка Христова, а ценителите на родния джаз ще могат да се насладят на изпълненията на Васил Петров, триото – Венко, Калин и Ясен, Маги Алексиева – Мей, Брейкпойнт и много други.

Joss Stone
Джос Стоун (Великобритания)

Интересен е тематичният проект „Мюзикълът в джаза“ на студенти от Академията, а голямото откритието на 19-тото издание на Банско Джаз Фест, според думите на неговия организатор д-р Илиев, ще бъдат участниците от Япония и Китай, които са за първи път на сцената на фестивала. „Чух доста китайски джаз формации и мога съвсем отговорно да заявя, че през следващите години на световната сцена ще се появят много нови джаз-звезди от тази страна” – коментира д-р Илиев.

Два уъркшопа ще се проведат в рамките на фестивала – един за възрастни, воден от бразилския перкусионист Клаудио Крон, който ще запознае участниците с автентични инструменти и ще ги поведе на забавно афро-бразилско ритмично пътешествие, наподобяващо динамичните дефилета на перкусионните групи по време на карнавала в Рио. Другият уъркшоп е за деца и ще се провежда всеки ден от 10 до 13 часа.

Пълната програма на джаз феста можете да намерите на сайта на фестивала www.banskojazzfest.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара