Нещо не е наред. Вие постоянно използвате овлажняващи лосиони, хидратиращи душ-гелове и всякакви козметични приумици, които обещават да превърнат кожата ви в коприна. Но въпреки това, тя е суха. Може би, защото причината не се крие в недостатъчното овлажняване. Възможните други обяснения са по-скоро от компетентността на медика, а не на козметика.

Климакс

Сухотата превзема кожата при повечето жени над 45–50 години. До степен на грозно загрубяване на дланите и ходилата. Ефект дават само скъпите, професионални процедури. Но освен глезотиите в салоните за красота, непременно трябва да се има предвид и хормоналната пренастройка на организма, която предшества и придружава целия климактеричен период. Тя може да предизвика доста ясно изразена сухота на кожата. Затова не се учудвайте, ако вашата модерно мислеща приятелка изглежда значително по-свежо от вас. Вероятно хормонозаместителната терапия, която й е назначена, е успешна и по тази линия.

Малката русалка

Обичате да плувате и това е точка във ваша полза. Ако го правите често, и то, предимно в басейни, в даден момент може да се наложи да избирате между стройното тяло и целостта на обвивката му. Честите посещения в басейн предизвикват ксероза – патологична сухота на кожата, която в слаба форма се изразява в лющене, засягащо най-вече коленете и лактите. Елементарната предпазна мярка е поливане с прохладна вода, особено ако „вашият” басейн се обеззаразява с хлор. И потърсете друг, където пречистването отговаря на стандартите на 21 век и за целта се използва озониране.

Сухотата на кожата обаче може да бъде и вродена. Това е диагноза, известна като ихтиоза или „кожа на риба”. Но това вече е доста сериозен казус, който се забелязва от ранна детска възраст и подлежи на дълго лечение.

Задрямала жлеза

Сухата кожа може да бъде и симптом на различни заболявания. Начело в списъка е намалено производство на хормони от щитовидната жлеза. Тогава по цялото тяло се появява сърбеж и лющене – достатъчен симптом да си запишене час за преглед при ендокринолог. Междувременно, трябва да обогатите храненето си с повече витамин А. Съдържа се във всички червени плодове и зеленчуци. Всеки ден трябва да изяждате минимум 300–400 г сурови моркови, домати, червено цвекло, червени чушки.

Дано динята е сред вашите продукти фаворити и да сте й отдали нужното уважение този сезон. Тя е прекрасен „овлажнител” отвътре и надежден източник на витамин А. Но така или иначе, тя вече е на заден план и по-добре гледайте напред, към червените ябълки – по една всеки ден! Много витамин А има и в черния дроб, добре е няколко пъти в седмицата да присъства на трапезата ви. А сега и баналният съвет: пийте витаминен комплекс. Поне един месец.

Майчини тревоги

Бъдещите майки също често страдат от суха кожа. Проблемът започва още в първия триместър на бременността и обикновено е следствие от авитаминоза. Освен това ронещите се от тялото прозрачни люспички са и един от симптомите за дефицит на желязо. А пък и първото, и второто означават, че бременната не се храни правилно и не си пие предписаните от гинеколога витамини и препарати. Ако продължава така, ще развие анемия.

Изсушаващи таблетки

Още една вариация на дилемата съдържанието или опаковката е сухата кожа като резултат от наднормено тегло. Тук има два варианта:

1.Подлагането на драстична, небалансирана диета, която ощетява организма откъм витамини, белтъчини и микроелементи.

2. Някои средства за отслабване – чайове или таблетки. Основното действие на този вид препарати е диуретично, т.е. организмът интензивно изхвърля вода. Кожата обаче е най-големият орган, който първи започва да страда от дехидратацията. Изсушава се и започва да се лющи. Това не означава да решите дилемата в полза на кожата. Просто спазвайте няколко мерки за сигурност:

-консултирайте се с диетолог кое хапче е подходящо за вас;

-докато сте на курс с препарат за отслабване, пийте колкото се може повече вода – поне два литра на ден;

-изключете напълно кафето и черния чай от хранителния си режим, тъй като те също са силни диуретици;

-към двата литра вода добавете фрешове и киселомлечни напитки с ниска масленост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара