„Винаги когато някой каже, че историята е скучна, почвам темата за пениса на Наполеон и всички остават втрещени”, дяволито признава Тони Перотет, автор на бестселъра Napoleon´s Privates.

От 2500 години история без цип, той дестилира в книгата Napoleon´s Privates неочаквана есенция от секс и слава, любов и величие, трагедия и фарс. В нея има

„всичко, което искате да знаете за историята, но сте твърде възпитани да попитате”.

„Разкажете на вечеря с непознати, че се интересувате силно от миналото на Франция и ще ви върнат любезни усмивки и погледи, които бавно се превръщат в прозрачни. Но споменете за страховитите съдебни процеси заради импотентност или за „франзелата” на Наполеон и ви гарантирам, че вилиците ще замръзнат във въздуха”.

Книгата за пореден път потвърждава, че една история има най-малкото два прочита. Между това събеседниците ви да заклюмат от скука или да си глътнат езика от захлас понякога стои единствено

ловко жонглиране с историческата фактология

През XVI в. в Париж съвсем не било рядко явление съпругата да даде мъжа си на съд заради неспособността му да „консумира” брачния съюз. Само състоятелни аристократки можели да си позволят съдебните разходи, така че историите обикновено се превръщали в шоу за масите. Набеденият в импотентност трябвало да покаже пред жури от магистрати, хирурзи и акушерки, че има „еластично напрежение”, „естествено движение” и да завърши с „доказателство за еякулация”. Понякога съдът нареждал проверката да се осъществи директно в брачното ложе, зад което специалистите наблюдавали с научен интерес развоя на битката между чаршафите. Не един и двама мъже се провалили.

Един от най-пикантните случаи се оказва желаният от половината парижанки млад и красив маркиз Дьо Ланже. Известна аристократка дори пуснала мълвата, че няма нищо против да бъде осъдена да демонстрира мъжествеността му. Славата му сред нежния пол обаче се сгромолясала, когато той не се представил подобаващо пред съпругата си. Наложило му се да се изсели в провинцията. Когато след години се хвалил, че е баща на седем деца с втората си съпруга, получавал отговора:

”Но господине, никой не се е съмнявал в съпругата ви”.

След смъртта на Наполеон през 1821 г. пенисът му поел едно наистина дълго пътешествие по света. През 1977 г. доктор Латимер, най-известният уролог в САЩ, се сдобил на търг с ценната реликва за 2900 долара. След смъртта му, преди няколко години, историческата находка продължава да стои в куфар под кревата в имението му в Ню Джързи. Децата на собственика още не са наясно как да постъпят с тази част от наследството.

Тони Перотет се превърнал в един от малкото късметлии, които са виждали това, което някога евентуално е бил членът на Наполеон. Размерът вече е колкото пръст на малко дете. Всъщност въпросът дали интимните части на императора са били с размер baguette или petit eclair и до днес стряска сънищата на някои французи. Официално гордата нация мълчи по въпроса.

Целия текст четете в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара