Всеки си има цвят фаворит, но на всички интуитивно ни се иска зеленото наоколо да е повече. Зеленото успокоява, дава надежда за живот и лекува. Не пропускайте вечнозелените хитове.

Зеленият цвят

Зеленото е лечебен цвят с широк спектър на действие. Смята се, че носи облекчение при клаустрофобия (страх от затворени пространства), защото притежава свойството зрително да разширява пространствата.

Казват още, че лекува сърдечни заболявания и главоболие, подобрява работата на черния дроб, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите. Зеленото притежава незаменимо тонизиращо свойство. Действа благоприятно на тимуса и имунната система.

Цветотерапията го препоръчва и като емоционален отдушник – в бурни моменти съзерцаването му може да уталожи емоциите ви.

Освен това зеленият цвят упътва, насочва. Затова се обърнете към него винаги когато сте на кръстопът при вземане на важно решение. Ако се колебаете и изпитвате нерешителност, затворете очи и си представете зелени поляни.

Дървета, поляни, цветя

Има ли по-добра терапия за човека?! Биолози, психолози и медици уверяват, че тревата, дърветата, цветята са способни да влияят на нашите възможности, желания и дори на продължителността на живота.

Няма по-добра тренировка за имунитета от босото ходене по трева.

Ако се практикува редовно, добавя и доза дълголетие, защото мекият зелен килим масажира биоенергийните точки, разположени по ходилата.

А група учени доказаха, че стъпването по трева предпазва мозъчната тъкан от микросътресения, които се получават при ходене по асфалт или цимент и имат съществен принос в съкращаването на живота.

В списъка на най-популярните зелени лечители са и дърветата, които поглъщат негативната енергия и зареждат с нови сили само с едно докосване. Прегръдката на бреза, дъб, липа или топола има силен оздравителен и подмладяващ ефект, твърдят специалисти по биорезонансна медицина.

Под №1 обаче в класацията на вечнозелените хитове е легендарната рецепта за уморени очи – „взирай се в зеленина”. Доказаният й ефект се дължи на факта, че рецепторите, чувствителни към зеленото, с всички негови оттенъци, в човешките очи са значително повече от останалите, които възприемат синия, виолетовия, червения и оранжевия цвят.

Зелен чай

Пълен с букет от целебни свойства, той произлиза от същата суровина, от която се добива и черният. Но при производството му не се прилага термична обработка, опушване или ферментация, благодарение на което се запазват всички витамини, микроелементи и ефирни масла.

Зеленият чай съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите, като активността на последния е усилена от наличието и на един друг витамин – Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция. Точно високото съдържание на витамин Р превръща този сорт в източник на младост и дълголетие, защото укрепва стените на капилярите и ги предпазва от разрушаване, особено при по-възрастните хора. Голямата му слава на вълшебно средство за дълголетие и подмладяване се дължи на съдържанието на полифенол – най-силният растителен антиоксидант, и катехин – вещество с ясно изразено антираково действие.

Същият този катехин превръща зеления чай и в задължителна съставка на всяка диета или добавка за отслабване, тъй като ускорява метаболизма, а оттам и горенето на калории и намаляването на мазнините в тялото. Сред безценните му свойства е и способността му да подпомага изхвърлянето на тежки метали от организма. Напитката горещо се препоръчва и на пушачите, тъй като подпомага постепенното освобождаване на натрупаните вследствие на тютюнопушенето вредни вещества.

За да извлечете всички целебни ползи, трябва да се научите правилно да приготвяте зеления чай. Запомнете! Никога не заливайте изсушените листенца с вряща вода. Изчакайте заврялата вода 5-6 минути да се охлади и тогава залейте чая. Полезното му действие се проявява максимално, ако се пие чист – без захар и мляко. Дневната доза с профилактични цели според китайските хомеопати е 10 малки чашки, но практиката е наложила една усреднена стойност от 4-5 чашки.

Маруля (и всички зеленолистни роднини)

Дълбокият, подсъзнателен подтик за пресен лук, чесън, маруля, коприва, спанак и всичко останало в зелено на масата по това време на годината не е случаен. Зеленолистните зеленчуци са ни нужни не толкова като източници на витамини, колкото като директно зареждане с хлорофил. По строеж хлорофилът прилича на хемоглобина – пигмента, който придава червен цвят на кръвта. Само че в ядрото на хомоглобина има желязо, а на хлорофила – магнезий. Хлорофилът, който преобразува слънчевата енергия в зелен лист, е прекрасно, безвредно и почти универсално лекарство. Той оказва на кръвта почти същото въздействие като хемоглобина – насища я с кислород и ускорява извеждането на отпадните продукти.

Хлорофилът повишава имунитета, укрепва клетъчните мембрани, участва във формирането на съединителна тъкан, ускорява заздравяването на рани и язви, лекува венците и отстранява неприятния дъх от устата.

Хлорофилът е особено необходим на:

– жителите на големите градове, които прекарват много време в затворени помещения;

-всички, които приемат много лекарства (хлорофилът се бори с последствията от медикаментозното претоварване на различни органи);

– активните и пасивните пушачи;

– кърмачките (усилва лактацията);

– страдащите от хронични възпалителни заболявания.

Къде да го откриете? В листата на марулята, младия лук и чесън, магданоза, спанака, лапада, копривата и всичко, което расте в градината, но сме забравили, че се яде. Подбирайте зеленото и всички по-тъмни негови нюанси. Колкото по-наситен е цветът, толкова повече хлорофил има.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара