Медикаментите и витамините, извлечени по химичен път, често пъти крият опасност от странични ефекти върху здравето. Съществуват обаче и естествени имуностимуланти т.нар суперхрани, които могат да се консумират през всеки сезон и да осигурят на организма имунна защита, жизненост и дълголетие.

Какво са суперхраните?

Това са традиционни храни, които напоследък изследователите отделят в самостоятелна група с наименованието „суперхрани”. Определят ги едновременно като храна и лечебно средство, защото в сравнително малък обем концертират голямо количество хранителни вещества и имат лечебни свойства. За разлика от конвенционалните храни суперхраните се отглеждат се, събират и консумират в чист вид , а не преработени. Усвояват се лесно от човешкия организъм и са отличен източник на енергия.

Това, което отличава суперхраните от лекарствата, са липсата на странични ефекти при тяхната употреба. Повечето конвенционални медикаменти са предназначени да лекуват даден симптом. Често пъти обаче те не отсраняват причината за този симптом, а в същото време отключват други нежелани реакции в организма и намаляват имунитета. Суперхраните не лекуват симптомологично. Те възстановяват клетъчния баланс в организма и така го правят по-здрав и устойчив на болести.

Единственият негативен ефект, познат при употребата на суперхрани,

е ако при първоначалното им включване в менюто се консумират в по-големи количества. Тъй като имат мощно детоксикиращо действие, суперхраните ще отключат изчистващи процеси в организма, за да го освободят от натрупаните токсини. Всяко пречистване (включително лечебното гладуване) може да бъде съпроводено с някои неприятни усещания като слабост, замайване и прилошаване. Тези симптоми бързо отшумяват.

Откъде идват суперхраните?

Суперхраните са диворастящи растения, които достигат до нас от различни части на Азия и Южна Америка. Събират се предимно на ръка и се обработват чрез много щадящи технологии на сушене, които запазват максимално количество полезни вещества за максимално дълго време. Отдалечеността на районите, в които се отглеждат суперхраните, и трудоемкият процес на тяхното събиране, ги прави сравнително скъп продукт на нашия пазар. В България също си имаме национална суперхрана – това е медът и неговите производни – прополис, пчелен прашец и пчелно млечице, които от стари времена се използват за лечение и профилактика на различни заболявания.

Кои са суперхраните?

Суперхраните могат да бъдат разделени на три групи:

от водното царство:синьозелените водорасли АФА, спирулина, хлорела, морски фитопланктон

от растителното царство:какао, годжи бери, мака, акай бери, алое вера, конопено семе, жен шен, корен от якон, кокосов орех и др.

от животинското царство:пчелни продукти и коластра

Ето и някои любопитни данни за някои от най-популярните супер-храни:

Спирулина – наричат я „протеиновата кралица“, защото това синьо-зелено водорасло съдържа 60—70 процента белтъчини и концентрацията им е 3 пъти по-голяма отколкото при месото. Съдържа също витамин А (25 пъти повече отколкото суровите моркови), витамини В1, В2, В6, В12, витамин Е (3 пъти повече от суровия пшеничен зародиш), органично желязо, незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Спирулината има доказано профилактично действие при анемия, хипокгликимия, язва, хронична умора, понижен имунитет и заболявания на сърдечно-съдовата система. Може да се приема на прах (разтворена в смутита или кисело мляко) или под формата на таблетки.

Годжи бери – счита се, че консумацията на годжи-бери или „червените диаманти“ е една от тайните на дълголетниците от Тибетските Хималаи и Северен Китай. Годжи бери са богати на калий, калций, цинк, желязо, селен и голямо количество витамин С (20 мг на 100 г). Препоръчва се за профилактика срещу ракови заболявания, сърдечно-съдови болести и възпаления, заболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система, понижена имунна защита. Най-добре е плодчетата да се консумират пресни, но поради краткия им срок на годност, до нас достигат единствено изсушени. От скоро годжи-бери се отглежда и в България.

Какао – Инките считали какаото за напитка на боговете и го приготвяли от стрити на прах сурови какаови зърна. Днес е доказано, че суровото какао е мощен антиоксидант, което се дължи на голямата му концентрация на флаовноиди. Какаото разширява кръвоносните съдове, понижава артериалното налягане, подобрява инсулиновата чувствителност и има енергизиращо действие. При стопанското отглеждане на какао се използват много химикали, затова е препоръчително да се консумира само органично какао и то задължително сурово – под формата на цели или натрошени зърна, или на прах.

Мака – перуанската билкова кралица мака е корен от растение, за което се счита, че действа като естествен афродизиак, увеличава плодовитостта и либидото. Мака е адаптогенна билка, което означава, че нейното действие в тялото е в съответствие с потребностите, възрастта и пола на приемащите я. При жените мака балансира хормоните и стимулира фертилността. Жените, приемащи редовно мака, остават фертилни до късните си години, а менопаузата при тях минава значително по-леко. При мъжете мака подобрява качествата на семенна течност, действа срещу еректилна дисфункция и мъжка менопауза.

Кога и как да ги консумираме?

Суперхраните могат да се консумират винаги и по всяко време. Не е необходимо човек да се разболее, за да се обърне към тях като към лекарство. Много по-добре е суперхраните да се включат в ежедневното меню като вид профилактика срещу хранителни дефиците и болести.

Суперхраните се консумират в чист вид. Можете да ги счукате и да добавите към сутрешната си закуска или междинните хранения, да си забъркате шейк с комбинация от суперхрани и ядково мляко, да ги добавите към сурови десерти или салати.

Предлагаме ви и две рецепти за вкусни десерти, приготвени от комбинация от суперхрани.

Супер-трюфели за енергия и издържливост

Време за проготвяне 15 мин.

Продукти за 10 трюфела:

• 3 с.л. (30 гр) тиквено семе

• 4 с.л. (40 гр) слънчогедово семе

• 1 с.л. (10 гр) конопено семе

• 2 с.л. (20 гр) суров сусам

• 2 с.л. годжи-бери, предварително накиснати във вода

• 1 с.л. кокосово масло

• 2 с.л. сурово какао

• 1 с.л. мака

• 1 с.л. пчелен мед

• 2-3 сурови фурми, обезкостени

Приготвяне: Всички продукти се изсипват в кухненския робот и се смилат до получаване на хомогенна смес. Сместа наподобява паста и от нея лесно могат да се оформят топчета . По желание топчетата могат да се овалят в кокосови стърготини, смлени орехи, сусам или пчелен прашец. Съхраняват се в хладилник.

Супер-чоко-крем

Време за проготвяне 10 мин.

Продукти за две порции:

За крема

• 2 банана

• 2 с.л. какао

• 1 с.л. кокосово масло

• 1 ч.л. мака

За топинга

• 3 с.л. кокосова сметана*

• 1 с.л. кокосово масло

• 1 с.л. мед

Бананите се обелват и се нарязват на парчета. Заедно с другите продукти се изсипвт в блендер и се пасират до получаване на крем. Ако е необходимо, в блендера се добавят 2-3 с.л. кокосово мляко. Отделно в купичка се смесват добре продуктите за топинга. Готовият крем се разпределя в чаши и се гарнира с кокосовия топинг.

*За да получите кокосова сметана, поставете консерва пълномаслено кокосово мляко за няколко часа в хладилник. Когато отворите млякото, сметаната ще се утаила на повърхността, а под нея ще остане обезмасленото мляко, което можете да използвате в смутита или крем-супи.

http://www.naturelita.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара