Д-р Петър Димков, внук на легендарния лечител Петър Димков

СМЕС ОТ ЗЕХТИН И ЛИМОН

Приготвяне:Смесват се по 100 мл чист маслинен зехтин, лимонов сок и сок от черна ряпа. Добавят се по 20 капки сок от чесън.

Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се пиятпо 30 – 40 мл.

ОТВАРА

Смесват се по 60 г от билките: жълта тинтява – корен, жълт смил, мента – пиперита, синя тинтява, червен кантарион, хмел – шишарки.

Приготвяне:От горната билкова смес, предварително много добре разбъркана, се вземат 3 с. л. и към тях се добавят 1 с. л. ленено семе и по 1 ч. л. семе от анасон и семе от домашна метла, ситно счукано. Запарват се със 700 мл вряща вода, ври на тих огън 10 минути и веднага се прецежда.

Как се приема:Десет минути след сместа (сутрин, обяд и вечер) се пият по 75 мл, подсладени с мед и лимон.

ДИЕТА

През първите 2-3 дни болният да остане само на течна храна: чай, пасирани супи и компоти, след което да се премине на вегетарианска или обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо, консервирани меса и риби. Да се избягват яйца, патладжани, сини сливи, кисело зеле, ягоди и малини.

Вместо вода да се пие отварка от: черна ряпа (1 ряпа, разрязана на парчета, се вари в 600 мл вода до омеква- не и се прецежда). Два часа след ядене (сутрин, обяд и вечер) да се взема по 1 с. л. смес от: 200 мл лимонов сок и 200 мл глицерин.

ПРОЦЕДУРИ

При криза да се легне веднага и да се постави вър­ху жлъчния мехур торбичка, пълна с хладка несолена извара, закрепена с фланелен бинт. След това да се из­пие 150 мл чай от джоджен (1 с.л. листа се запарват с 250 мл вряща вода, ври на тих огън 5 минути, кисне още 20 и се прецежда), засилен със сока на 1 лимон. До­като трае кризата, болният да поема само слаб чай, най-добре липов, подсладен с малко захар или мед, ком­пот от ябълки или круши или разредено кисело мляко с малко препечен хляб.

При непрекъснати повръщания преди и след ядене да се пие по 1 кафена чашка отвара от джоджен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара