Обичате ли да носите джинси? А пръстенче на кутрето на десния крак? Тогава не обръщайте гръб на това, което ще последва. Малко ще се разочаровате – няма да обсъждаме най-новите модели на Versace, D&G, Replay. Ще говорим за кожния дерматит. Скучно? Досадно и дидактично? Пренебрегнете ли ситните сърбящи пъпчици около пъпа, те няма да ви простят и ще прераснат в алергична реакция по цялото тяло. Тогава вече нямате избор, ще се лекувате. Но далеч по-бавно и трудно!

НОВАТОРСКИ ПОДХОДИ

Прието е да се смята, че дерматитите са алергична реакция. Доста са разпространени и се очаква да продължават да нарастват по показател „честота”. За същността им медицината има принципна позиция: алергията е бурна реакция на имунната система на организма,която разпознава определени външни фактори като дразнители и произвежда антитела, за да ги унищожи. Така е по учебник. Напоследък обаче се налагат няколко по-философски и глобални версии за кожните алергични реакции.

Версия 1: „Адаптация”

Адаптирането на организма към всичко ново предизвиква алергиите. Само се огледайте – морета и океани от нова козметика, нови материи, нови дрехи. Интересното е, че изобщо не е задължително всичко ново да съдържа съставка, която да провокира алергия. Дори напротив, новото напоследък с всички сили се стреми да бъде екологично и здравословно. И въпреки това алергиите, в частност кожните реакции, се увеличават. Значи причината е друга, а именно: индивидуалното НЕвъзприятие на организма. Няма точна до стотни статистика какъв процент от жителите на планетата са податливи на алергични реакции. Но съществува закономерност – колкото по-развита икономически е дадена държава, толкова повече са алергичните заболявания сред жителите й. Следователно „новото” разболява. Поне докато привикнем към него.

Версия 2: „Глобалното замърсяване”

Великият Хърбърт Шелтън, автор на концепцията за разделното хранене, е убеден, че главната причина за алергиите е натравянето на организма. Какво има предвид? Безразборното хранене и смесване на „враждуващи” групи продукти, пристрастяването към сладкото, мазнините, алкохола, цигарите, а също физическото и емоционалното претоварване. Когато токсините надвишат допустимите граници, човек започва да боледува. Изходът според Шелтън е гладуване – най-бързото, икономично и надеждно средство за очистване.

ГРОЗНИЯТ СПЪТНИК

Теориите звучат интересно, но не облекчават практиката. Макар и да съкращава средната продължителност на живота, контактният дерматит е грозен и неприятен спътник. Характерът му зависи най-вече от индивидуалните свойства на кожата: обикновено се изявява със зачервяване, леко отичане на засегнатото място, локално усещане за парене, а ако към него се присъедини и инфекция, се появяват гнойни пъпчици.

Към дерматити са предразположени най-вече хора с наследствена обремененост: при 70% от страдащите от дерматити и двамата родители са имали същото заболяване. В групата на риска влизат и всички с разклатена нервна система, снижена функция на надбъбречните и ендокринните жлези. Но решаващата дума дали дерматитът ще се покаже, или ще си остане теоретична опасност има имунитетът. Всеки си знае слабите места, всичко зависи от отношението към тях.

НЕ ДРАЗНИ ЗВЯРА!

Коварството на това заболяване е точно непредсказуемият му характер. Може да избухне от най-невинното на пръв поглед докосване до метали, перилни препарати, изкуствена кожа. Много често се срещат случаи на контактен дерматит, предизвикан от колан или каишка на часовник. С изключение на златото всички останали метали и най-вече хром и никел (дори съществува диагноза „никелова алергия”), както и различните сплави също могат да го провокират.

Дори да успеете да го успокоите първия път, не мислете, че завинаги сте се отървали от него. Той бди и ще надигне глава отново при първа възможност. Затова логичната и единствена възможна предпазна мярка е да се избягват дразнителите. Ако закопчалките на любимите джинси, пола или бански са никелови, особите с по-чувствителна кожа по-добре да се откажат от тях. Независимо от разнообразието от нови тъкани, независимо от тяхната достъпност гладът за стопроцентови натурални материи и оцветители продължава да си съществува. А това е сериозно оправдание за производителите на дрехи и аксесоари да прибягват до всякакви хитрости и да „внедряват” изкуствени материали. Податливата на дерматит кожа не обича такива дрехи! Тънка и чувствителна, тя ще се разсърди от рокля, костюм или обувки от изкуствена кожа с метални закопчалки. Ще я подразнят грубите шевове, остроносите боти, блузките с високи и твърди якички. С две думи, синтетика на тялото е проява на лош вкус!

ВРАГЪТ В ТЕБ

Не си струва да се опитвате сами да излекувате дерматита, като пробвате различни хапчета и всички възможни мазила от аптеката. Първо трябва да бъде открит дразнителят. Важно е, защото повторният контакт с него може да разшири кръга на вашата алергизация и дерматитът да прерасне в голяма неприятна екзема. Възможни са и усложнения: гноен обрив, абсцес, открити рани.

В домашни условия първа помощ за болезнено пламналите петна по тялото е компрес с охладена отвара от лайка и прием на антихистаминови препарати – кларитин, ериус. Но самолечение може да си позволите временно. Кожата ви подава тревожен сигнал, че нещо не е наред с организма. Факт: всяко кожно заболяване има дълбоки корени. То може да е знак не само за нарушена функция на самата кожа, а и за проблеми със стомаха или червата, жлъчката или бъбреците. Понякога възникването на дерматита е следствие от патологични отклонения в работата на щитовидната жлеза или външен признак на захарен диабет. Затова не разчитайте на себе си, а идете при специалист. Изследвайте се и лекувайте тялото. И душата – ако се налага!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара