stefania-5

Снимки Вера Райчева

Тя е прекрасна не само в сериалите „Тя и Той” и „Клиника на 3-ия етаж”, но и в почти всички хитови постановки на Театъра на армията – „Комедия на слугите”, „Фантасмагории”, „Змийско мляко”, „“Много шум за нищо”. Кара мотора (хонда) на съпруга си, готви страшно вкусно (риба по андалузки), но пък пази специални диети и отслабна с 15 кг (само за 6 месеца) след раждането на дъщеря си Катерина преди 3 години. И тогава, и сега Стефания Колева изглежда щастлива, но животът й в момента е съвсем различен.

Сериалът на Би Ти Ви с нея и Юлиян Вергов спря, а другият филм, в който Стефания се снима – „Летете с Росинант” на Джеки Стоев, – още не е тръгнал по екраните. Звездата на „Армията” пак готви прекрасно, но почти не яде, пости. Пак е канена на всевъзможни купони, но от месеци не е излизала от къщи. Не кара мотор, защото не е взела книжка, а и миналата година след 8-годишен брак се разведе с мъжа си, аниматора Владо Шишков. Напоследък актрисата имаше и здравословни проблеми. „Но повече не искам да говоря нито за развода, нито за болести”, отрязва ме Стефания на третата минута от разговора ни.

Млъкваме и се гледаме втренчено, после решаваме да гледаме… напред.

„Опитвам се да организирам новия си живот,

stefania-2да свикна с него. Мисля да започна нещо извън театъра, но още е много „зелено”, за да казвам подробности. Ходя в ИЧС на английски език, искам да си поддържам знанията и ме е яд, че няма курсове, в които само да си говориш. Нямам си място, където мога да избягам от града или от мислите си. Няма много хора, с които мога да си споделям. Искам да пътувам по света с Катерина, искам да науча много езици, най-напред италиански и немски, а най-голямото ми „искане-мечта” е да съм така добре платена, че да не ми се налага все да мисля какво още да правя освен това, което обичам, за да живея по-добре. Не съм от хората, които само искат и искат, но…

Стоя си вкъщи, опитвам да чета, но когато съм разстроена, не ми се удава. Слушам музика. Ето, живеем си двете с Катерина и мисля, че

да си майка е най-щастливото нещо,

което може да се случи на една жена. Моята майка ми помага с отглеждането, когато съм на работа, а и Катерина ходи през деня на детска градина. Тя е много внимателна, грижовна към другите деца. Като поотрасне, ще й взема куче или коте, ще направя всичко възможно, за да не загуби тя от своята грижовност и добронамереност към другите. Убедена съм, че всяко дете идва на този свят със своя мисия – да ни научи на нещо, да ни направи по-добри. Или както казва героинята на колежката ми Искра Ангелова в постановката „Красиви тела”: „Моето дете ще ми покаже света.” Ето, докато уча с мъка моята прекрасна баба да борави с джиесем, дъщеря ми вече натиска копчетата бързо и съвсем правилно”, разказва Стефания.

Тези дни е премиерата на „Красиви тела” в „Сълза й смях”. Пиесата на Лора Кънингам режисира Влади Люцканов. Тя въздейства силно, твърдят актрисите, които участват в нея – Стефания, Искра, Нона Йотова, Нети, Силвия Лулчева и Кристина Янева. Спектакълът е хубава, човешка история, която не може да се оприличи нито на трагикомедия, нито на драма – какъвто е и животът, с всичките му хубави му и лоши моменти, връхлитащи те всеки ден иззад всеки ъгъл.

stefania-1

Излишък от любов –

така се казва една епична пиеса на Теодора Димова, която Стефания започва да репетира в „“Сълза и смях”. Епична, защото Пламен Марков иска да я постави още преди 4 години с Андрей Баташов, но покрай бременността на Стефания и ангажиментите на Андрей така и не й идва ред досега. Другата главна роля е поверена на Ирини Жамбонас, а кой ще играе мъжът в триъгълника още не е ясно. Но заглавието й си го бива.

Стефания си мечтае за роля в киното и мислено „вижда” атмосферата – стил ретро, задимен салон, красиви, фатални жени с прилепнали лимби, цигарета, чува се джаз, но не става дума за мюзикъл, а за някакъв жанр, който засега е само в главата на актрисата. Преди години тя пробва да пее – в постановката „Влюбен за последно” на Нийл Саймън, където игра неосъществена певица, която само ходи по кастинги. „Тогава мислеха, че пея на плейбек, което си беше голям комплимент.”

stefania11

Стефания е по-скоро толерантна, отколкото амбициозна, горда, но не и горделива. Майка й е арменка, бабата на баща й – австрийка. Трапчинките на бузите й в комбинация с огромните учудени очи й придават детско, но не й детинско излъчване.

„Моята героиня в „Майстора и Маргарита” на Теди Москов – Маргарита Николаевна, казва за себе си: ”30-годишна, омъжена, бездетна и искам нещо да ми се случи.” А аз какво друго да кажа за себе си освен: „33-годишна, разведена, с дете. И искам нещо да ми се случи!”

stefania-3

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара