7-2004

Снимки Александър Нишков, фотостудио ALAN group

Случва се да влезе в заведение и да замрази разговора на мъжка компания. Доброволец се примъква до масата й. “Вие от “Треска за злато” ли сте?”, пита колебливо. Със сигурност не чува сдържаното й “Да”, защото без грим, тоалет и прическа в стил “египетска принцеса” Ваня е още по-смайваща…

Един познат, ценител на женската хубост, дори направи генералното заключение, че тя е най-красивата жена от телевизионния екран. Като прибавим и това, че всяка вечер “раздава” едни пари и прави едни хора щастливи, Ваня със сигурност заслужава внимание и извън ефир.

Тя е на 23 години, с диплома от Библиотекарския колеж (специалност книгораздаване). В CV-то си скоро ще има и второ висше – сега Ваня учи библиотечни и информационни дейности в Софийския университет. Записала тази специалност заради огромната обща култура, която дава. Обожава детската литература – все още разтваря “Пипи Дългото чорапче” и “Пътешествията на Гъливер”. От книгите “за големи” предпочита да чете интелигентни трилъри като “Шифърът на Леонардо” от Дан Браун.

Бивша професия – манекенка. Настоящ статут – работеща омъжена жена. От 2 г. красавицата носи фамилията Богатинова (в унисон с целта и идеята на предаването, в което работи). Съпругът й Александър (Богатинов) не е мутра, баровец, футболист и пр. особи, свързвани с таргета на манекенките. За него Ваня казва, че е всестранно развита личност и голям купонджия, макар и с 12 г. по-голям от нея. По образование е психолог, по професия – озвучител, а в момента се занимава с маркетинг. Има страст към антиките и към… шиенето. “Най-интересните дрехи в гардероба ми са ушити от него”, хвали се Ваня. Спомня си и първия му шедьовър – пола, чиято горна част била дънкова, а долната – парче бял плат с бродерии. “Сподели ми идеята си и аз много се зарадвах, чаках с нетърпение да я скрои. Един ден обаче се прибирам и гледам – тя готова, тропосана, само трябва да се мине на машина. А той въобще не ми беше взел мерките! Много се ядосах, но когато я облякох, полата направо ми залепна.”

Е, как да я смъмриш за ранната й сватба? Тя е нещо, което Ваня си спомня като най-забавната случка. Помни и че по време на ритуала чак в съседната сграда чули съдбоносното й “Да”.

Не съжалява за него. Твърди, че семейният й живот не се е трансформирал в другия смисъл на думата “брак”. “И двамата сме импулсивни, жадни за живот. Никога не знам дали след предаването ще се прибера, или ще отида на купон в Пловдив например. Няма я рутината, която те кара да копнееш за забавления извън семейството.”

Единствената рутина в живота им е тази, че

почват да празнуват всеки празник още в полунощ

– наливат шампанско в антични сребърни чаши и се целуват сред светлина, разпръсквана от антични сребърни свещници. Това е една традиция, обикновено придружена с изненади. “На миналия ми рожден ден, преди чашите и свещниците, Александър ми поднесе огромен букет цветя, в който имаше скрит папирус. Разгънах го – беше пълномощно за кола! На самия букет висяха и ключовете. После ме заведе в гаража – там чакаше да бъде подкаран един чисто нов “Фолксваген Пасат”, завързан с огромна панделка”, спомня си Ваня.

Тя няма търпение да стане майка. В главата й непрестанно се върти някаква мисъл за близначета – но не две, а цели четири! “Това ми е фикс идея и ако стане, ще бъде най-щастливата изненада в живота ми!”

Ролята си в “Треска за злато” Ваня получила буквално за секунди. Иво Танев (неин приятел и кум) й се обадил по телефона, казал й до 15 минути да е в bTV, защото има кастинг за асистентка в “Треска за злато”, и тя хукнала. “Когато пристигнах, всички почти се разотиваха. Сложиха ми набързо една пудра и някой извика: “Камера работи!” А аз не знам какво трябва да кажа, нямах никакъв сценарий, никаква идея какво ще е предаването. Наложи се да импровизирам и общо взето, перифразирах репликите на Иво. И се оказа, че това е спечелило продуцентите. След няколко дни ми се обадиха и започнах.”

И така 2 години. Нарича ролята си положителна – и за самата нея, и за тв зрителите. Умира от радост, когато някой късметлия запълни кухините в джобовете си. Гордее се, че е съучастник в щастието му. Не че парите те правят непременно щастлив, но пък тя не е чувала да са направили някого нещастен.

Най-смешните слухове, които е чула за себе си:

Че са ме нападнали и обрали; че ми слагат толкова тежък грим и перука, за да ми скрият синините и цицините от побой; че ме стягат с колани, за да прикрият, че съм бременна от Иво Танев, който на всичкото отгоре се е развел заради мен.

Най-смешните случки в ефир:

Изглеждам сериозна, но съм човек, който непрестанно се смее. Преди ефир се говорят вицове, пее се, въобще голям хилеж. И една вечер остават някакви секунди да излезем и аз не мога да си сдържа смеха. Едва казах “Добър вечер” на зрителите, очите ми сълзяха от смях. Скоро пък имаше един участник, който така се беше почерпил, че издрънка безброй щуротии. Всички колеги зад кадър избухнаха. Молех се да потъна в земята, защото усещах, че всеки момент ще изпадна в истеричен смях.

Веднъж пък си бях заучила репликите предварително и когато започнах да чета от аутокюто, си изпреварих мисълта – казах нещо, което трябваше да бъде казано по-късно. И край! Замръзвам. Добре че беше Иво да ме измъкне със своя реплика. Ей тогава не ми беше до смях.

Вкъщи се караме най-много за кучето, което Александър домъкна без мое одобрение. Сега непрестанно спорим кой да го извежда, кой е забравил да купи храна, къде да го оставим, когато пътуваме…

ПО ЖЕНСКИ

Как поддържаш фигурата си?

Ходя на тае бо и фитнес. Диети не пазя, просто гледам да не прекалявам. Когато обаче цял ден не съм хапнала нищо, вечерта имам чувството, че ми се полага храна за цял батальон. С такава стръв се нахвърлям върху яденето, че дори забравям да дъвча. И много често така преяждам, че не мога да спя.

Готвиш ли?

Да, още от малка. (Първите ми сарми бяха завързани с конец.) Обичам да импровизирам. Добре че Александър не е претенциозен – не обича постни ястия, но когато сготвя такова, само пита кротко дали не се предлага и нещо друго. После си го изяжда и казва колко е хубаво.

На какви женски глезотии робуваш?

Много обичам да ходя на козметик. Да си купувам постоянно обувки и чанти. Порокът ми е, че купувам и неща, които никога не обличам.

Предаването ви е раздало над 3 млн. лева. Ти какво би направила с тези пари?

Със сигурност ще инвестирам безвъзмездно в някакъв проект за деца с увреждания и сираци. За себе си бих купила едно бунгало в горска местност край морето. Много искам да направя и детска библиотека.

Задължителните детски книжки според теб?

“Пипи Дългото чорапче”, “Пътешествията на Гъливер”, “Ян Бибиян”, “Тошко Африкански”, “Белият зъб”. А “Малкият принц” трябва да се препрочете от големите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара