Александър Кадиев е на 26 години. Син е на известната наша актриса Катето Евро. Завършил е НАТФИЗ и вече играе не в една или две постановки, а в цели 6. Наскоро получи престижната награда на фондация „Иван Димов” за ролята си на Бруно в постановката „Великият рогоносец” на Фернан Кромелинг. Сашко е толкова артистичен и енергичен, че няма как да не се заразиш от него. Още с влизането му помещението се озарява от светлината на непринудения му младежки чар. И така лека –полека той ни въвлича в своя свят, изпълнен с различни герои, сцени, декори и много семеен уют и топлина.

Снимки: Светослав Куцаров 

Дали съдбата ни се кове в момента на случващото се, или пък по някакъв начин е предопределена? Децата на известни родители често са обречени да следват съдбата на своите майки или бащи. Но дали това им пречи, или им помага? В случая на Сашко известността на Катето Евро по-скоро му е помогнала. „Много от хората, с които работя в момента – гардеробиери, гримьори, артисти, режисьори, са работили и с майка ми. Тя им е оставила много добро впечатление, което сега се прехвърля и върху мен”. И въпреки че първоначално Катето е била против желанието на отрочето си да се занимава с театър, вече го подкрепя напълно и му дава ценни съвети.

Сашко е наследил от нея най-вече характера. Той е

импулсивен, емоционален, сприхав и буден

като нея. Също така е взел и едно от най-прекрасните неща в Катето – мистериозния тембър на гласа й.

Любимата на много поколения актриса е научила сина си да държи на семейния уют, да пази приятелствата си и добрите отношения с хората, да бъде сърдечен и добронамерен. Сашко казва, че давайки му безгранична любов, го е научила да обича истински. А най-ценният съвет, който му е дала, е следният: „Живей с надеждата, че всичко е хубаво, че ще бъде по-хубаво и че щастието тепърва предстои”. Още в ранното си детство Александър е разбрал, че да бъде актьор е негово призвание. Едва 12-годишен той играе първата си главна роля в „Езерното момче” на Павел Вежинов с режисьор Димитър Шарков. По-късно, когато големият Стефан Данаилов сформира клас в Академията, бъдещият актьор решава да се подготви и да кандидатства. Изпитите минават успешно и го приемат. И така Александър поема по приказните пътища на сценичното изкуство. По време на следването си участва в много постановки и се справя блестящо. И когато го гледаме в театъра, виждаме колко му е помогнал великият му учител.

Днес Сашко вече има 9 изиграни постановки и театърът е неизменна част от живота му. „Той е онзи голям смисъл, пристанът, на който отсядам в бурята на живота…” Любима роля му е тази на Великолепния рогоносец. Едноименната пиеса е написана от Фернан Кромелинг, а режисьор е добре познатият ни Мариус Куркински. И въпреки че Александър не намира други общи черти с героя освен енергичността му, точно с тази роля успява да усети и да изживее театъра по един много дълбок начин. А публиката, за която мечтае, е изпълнена с чувствителни и философски настроени хора, които обичат театъра и са част от него. А ако и вие сте от тях, можете да видите Александър Кадиев и в постановките: „Мяра за мяра”, „Красотата спи” и „Перла” в Малък градски театър , „Почивен ден” в Народния театър и „Колекцията” в Сфумато.

Александър има и няколко роли в киното. Играл е в италианска, американска и български продукции. Днес то не е на дневен ред, но е сигурен, че ако го потърсят, ще се отдаде и на тази си страст.

Сигурно се чудите как един 26-годишен мъж намира сили да се занимава с толкова много неща и остава ли му време и за жени. Не една девойка е била омагьосана от чара на младия актьор, но само една е оставила белег досега.

Това е младата актриса Илиана Коджабашева

Двамата със Сашко се запознават в Академията и любовта пламва мигновено. След 5 години огнени страсти младите решават да се разделят. И така без скандали и разбити сърца всеки поема по своя път. „С Илиана се разделихме, просто защото след една толкова дълга връзка пред нас стояха 2 възможности – или да се оженим, или да се разделим. И тъй като и двамата сме млади и изпълнени с любопитство към живота, решихме, че ще е по-добре да си поживеем още малко. Останахме си добри приятели и до ден-днешен се чуваме по телефона, виждаме се, оправям й компютъра…” Александър казва: „Днес сърцето ми е свободно. Даже на моменти съм самотен…” Мистичният му пъстър поглед напомня на Ал Пачино, а тембърът на гласа му носи сексапил. Така че, мили дами, обличайте най-романтичната си рокля и тръгвайте към театъра. Идеалният флирт за него се състои в дребните детайли – жестове, шеги, докосване по ръката… Той никога не бърза, говори с тих и плътен глас…. Даже да не се запознаете с него, то със сигурност ще останете впечатлени от актьорската му игра. „Представям си брака като една топла нощ – ухае на чисто, на прано, на сготвено… Камината гори, а децата тичат покрай мен. Аз си играя с тях, целувам ги, галя ги … Жената до мен е независима жена, майка и съпруга. Всичко е изпълнено с уют и топлина”. За Александър 35 години е възрастта, когато се вижда част от тази картина. Дотогава ще е успял да опознае себе си и ще е натрупал достъчно опит. Мечтае за голямо семейство, с три или четири деца. „Ще запиша децата си на цигулка, на пиано, на танци, на езици… Ще ги науча да бъдат съпричастни и чувствителни, да помагат на хората и най-вече да превъзмогват лошите неща с хубави мисли.”

Лексикон

Сънувам… Че ще бъда щастлив човек.

Идеалната вечер е… Вино, свещи, филми…

Първата целувка е… Всичко.

Моята песен е… на Ал Грийн Еvеrything.

Обичам… Уюта, комфорта, спокойствието.

Мразя… Глупостта у хората и безчувствеността им.

Любим актьор… Шон Пен.

Жените са…. Нямам никаква представа!

Моето мото е … „Нещата са много напечени!”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара