Розацеята, “проклятието на келтите”, е хронична дерматоза, засягаща предимно изпъкналите части на централната част на лицето (бузите, брадичката, носа и челото). Заболяването протича със зачервяване, видими кръвоносни съдове, еритема, оток, папули, очни увреждания и промени в текстурата на кожата.

На практика повечето пациенти имат само леки симптоми. Интересен факт е, че 78% от американците не познават розацеята, както и че жените търсят по-често медицинска помощ от мъжете.

В Австралия и Германия розацеята е разпространена сред 2% от населението, в Швеция – сред 10%, а в Естония се отчита при 22% . На фона на тези противоречащи си статистики, розацеята все още се смята за заболяване на хората със светла кожа от ирландски, английски и немски произход. По-малко разпространена е сред пушачите, което се дължи на противовъзпалителното действие на никотина. Интересна подробност е, че 80% от страдащите от розацея са над 30-годишна възраст.

Причини, симптоми и проявления

“Розацеята се характеризира с наличието на възпалителен процес, точните причини за който все още не са изяснени. Те могат да бъдат генетични, хормонални, начин на живот и т.н. – казва дерматологът д-р Сияна Живкова от Jewel skin clinic. – Кожните възпаления водят до чувствителна кожа, разрушават еластичността и променят текстурата на кожата. Затова се смята, че пациентите, страдащи от розацея, по-бързо остаряват”, обяснява дерматологът.

Хидратиращите продукти могат да се окажат вредни за хората с подобно заболяване. Например козметични средства, които имат цветни добавки или парфюм, могат да предизвикат дразнене и фоточувствителност. Хидратиращите продукти съдържат основно вода, липиди и протеини. Пациентите, страдащи от розацея, на излизане от банята имат усещането, че трябва незабавно да ги използват. Клетките на кожата им стават мързеливи с времето и имат нужда от подобен изкуствен източник на вода, липиди и протеини. Злоупотребата с хидратиращи средства обаче може да предизвика чувствителност и сухота на кожата. Като външен източник на вода, липиди и протеини, те нарушават естествения баланс в епидермиса и той вече не е в състояние да изпълнява своята роля на бариера.

Отличителните белези на чувствителната кожа

“Кожата с розацея е мазна на външен вид, с големи запушени пори, наличие на себум, лезии и акне. Повечето хора, страдащи от розацея, отбелязват, че кожата им е суха. Това може да се дължи на злоупотребата с хидратиращи продукти “, коментира д-р Сияна Живкова. Чувствителност, описана като „парене“ или „смъдене“ е често срещано оплакване. Цветът на кожата в началото на заболяването може да е розов, по-късно става червен.

Лечение на розацеята и процедури

Ключът за лечението на розацеята е нейното ранно откриване. Комбинацията от локални средства, процедури и лекарства е от съществено значение за добрите резултати. Важна предварителна мярка е да се променят навиците на пациентите – трябва да се избягват алкохолът, пикантните храни, екстремните температури, както и излагането на слънце.

Ранната и точна скенер диагностика е много важна. “Благодарение на 3D изображението, което тя дава, мога да видя какво се случва дълбоко в кожата, да разбера проблемите, за да могат те да се предотвратят навреме”, казва д-р Живкова от Jewel skin clinic. Изследването показва съдовата компонента – т.е дали имаме разширени кръвоносни съдове и на каква дълбочина са те. То помага да се разбере дали имаме разширени пори, скрити пигментации, как е хидратирана кожата ни по зони и как изглежда колагено-еластиновата мрежа.

След подобно изследване може да се премине към съответните процедури. “Препоръчвам да се започне със светлинно-лазерната енергия Elos, която третира с прецизност съдови проблеми като разширени и повърхностни капиляри и зачервяване, причинено от розацея” – казва дерматоложката.

Eпидермална ексфолиация – добавянето на алфа хидрокси киселини, намалява себума и изразителните лезии, като текстурата на кожата омеква. Ето защо добро решение на проблема са различните видове пилинги. “Химичен пилинг на базата на TCA (трихлороцетна киселина) с визуален контрол на неутрализацията е разработен по начин, че да осигури 80% повече комфорт и 20% повече ефективност от стария. ТСА пилингът не причинява болка – създаден е с т.нар. pain control, което позволява да бъде прилаган и върху пациенти, които са с чувствителна кожа “ – разяснява д-р Живкова.

Друга подходяща процедура за отстраняването на мъртвите клетки и стимулирането регенерацията на кожата е т.нар. пилинг от Маями. “Освен салицилова киселина и екстракт от зелен чай, формулата му съдържа още витамин С – единствения антиоксидант, който стимулира образуването на колаген” – обяснява д-р Сияна Живкова. Специалистът коментира, че той е идеален и за подобряване вида на акнеична, мазна кожа, като в същото време действа и против фотостареене, слънчеви изгаряния и всякакви видове пигментни петна. „Излъсква дори посивялата кожа на пушачите и предотвратява омазняването”, добавя лекарката. Колкото до предимствата на процедурата те са много – не отнема време, не е болезнена, няма ги онези зачервявания и излющвания. Може да се направи в обедната почивка. За да има ефект, дерматологът препоръчва серия от 4-6 терапии в отстояние от десетина дни.

Перорални средства

Изотретиноинът е медикамент, който помага за свиване размера на мастните жлези и намалява производството на себум, като има и някои противовъзпалителни свойства. Mirvaso®, гел за локално приложение, е сравнително нов продукт, който показва подобрение на страдащите от розацея още от първия ден на прилагането му и с продължителност до 12 часа.

Грим

Минералният грим е идеален, тъй като не е на маслена основа и не запушва порите. Освен това гримът не бива да съдържа изкуствен аромат, оцветител, талк, мента, масло евкалипт, ментол и алкохол. Препаратите, които съдържат широкоспектърен слънцезащитен фактор, са особено важни, както и тези със силициев двуокис, за да се намали появата на пори и груба кожа. Също толкова важно е редовното почистване на четките за грим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара