Някои учени, психолози и други експерти наричат ​​селфито една от болестите на 21 век. Но не всички са толкова категорични.

Селфи снимките наскоро придобиха огромна популярност: много социолози и експерти отбелязват, че при средния представител на по-младото поколение „селфитата“ преобладават в пъти пред другите видове снимки. И докато някои смятат селфитата за безвреден начин да се представят онлайн, други говорят за самозависимост, падащо самочувствие и комплекси, които сме скрили зад успешни ъгли и замаскирали с филтри.

Кога селфитата са полезни?

Например, когато трябва да изпратите на някого ваша снимка. Представете си, че не сте виждали родителите, приятеля или приятелката си от дълго време, живеете на другия край на земното кълбо и няма да се срещнете отново много скоро. Няма нищо лошо в това да им изпращате „себе си“ от време на време. Но трябва да бъдете по-внимателни само с романтичните селфита: не е добре да изпращате твърде откровени снимки дори и на човек, на когото имате доверие. Всичко, което попадне в мрежата, остава там и тогава едно безобидно селфи може да ви навлече сериозни проблеми.

Общо взето, селфитата са полезни, когато са подходящи. Няма нищо лошо да се снимате за спомен, ако наблизо няма хора, които да ви помогнат, а сте на живописно място. Основното е да не забравите да снимате самия пейзаж.

Когато трябва да проверите косата или грима. Много момичета ползват този метод – ако селфи камерата няма много ефекти за подобряване на снимките, можете да я използвате, за да проверите бързо дали спиралата е размазана и как изглежда новия ви грим на уличното осветление.

Няма проблем със селфитата и кгато искате да споделите нещо. Успешно сте подредили косата си в нова интересна прическа, изпробвали сте необичаен грим, рисували сте лице в увеселителен парк или се спускате с парапланер в планината с незабравимо изражение на лицето. Всичко това е страхотен повод да си направите селфи .

Кога селфито намеква за психични проблеми?

Ако желанието за селфи винаги и навсякъде надделява над здравия разум. Е, наистина, защо са ви нужни сто еднакви селфита на една и съща маса на едно и също работно място? Вашите последователи в социалните медии вече са научили къде виси вашият календар за събития и какъв цвят са стените.

Същото е и ако селфито не отразява вашите намерения. Например, решавате да публикувате остроумен пост в социалните мрежи, който няма нищо общо с външния ви вид. Или да споделите дълбока мисъл. Може би трябва да помислите за снимка, по-интересна от вас самите?

Проблем е и ако не харесвате други снимки, освен селфитата. Човек има нужда да се снима сам себе си, предимно ако нещо не е наред със самочувствието и себевъзприятието, твърдят психолозите. Затова вслушайте се в себе си. И ако е необходимо, променете имиджа си или се опознайте по-добре – това ще ви помогне да се отървете от „селфи зависимостта“, категорични са експертите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара