Според учените, мозъкът започва да се „свива“ от около 24-25 години. Ако искате да поддържате интелектуална производителност и в зряла възраст, тогава съветите, описани по-долу, определено ще бъдат много полезни за вас.

Митове и факти за мозъка, които трябва да знаете

  • Мозъкът не може да се регенерира

Учените са уверени, че невронните връзки се възстановяват и могат да се поддържат на всяка възраст, така че трябва да развивате и тренирате мозъка си както в младостта, така и в напреднала възраст. Всяко увреждане на невроните е обратимо.

  • Използваме само 10% от ресурсите на мозъка

Това също не е вярно. Мозъкът не винаги работи с почти пълен капацитет, но често се нуждае от много ресурси.

  • Деменцията идва със старостта

Деменцията почти няма естествени причини. Тя е резултат от слабото напрежение на мозъка по време на живота и отслабването на невронните връзки.

  • Мозъците на мъжете и жените работят по различен начин

Това е мит. Мъжете и жените могат да бъдат успешни в каквато област поискат. Няма никакви ограничения. Мозъкът на всеки човек е уникален – това е неопровержим факт.

  • Не можете да научите нови неща на стари години

Ако вашият баща или майка, баба и дядо не могат да научат нещо, те просто не искат да го направят. Факт е, че всеки може да научи нещо полезно на всяка възраст. Това ще отнеме различно време, но с напредването на възрастта способността за учене не се губи.

Практически съвети за поддържане на мозъка ви здрав

Занимавайте се със спорт

Учените са провели много изследвания, в резултат на които са стигнали до неопровержимо заключение, че физическата активност има благоприятен ефект върху здравето на мозъка. Според статистиката, липсата на движение е най-опасният фактор за увеличаване на вероятността от развитие на деменция. Достатъчно е да практикувате от 20 до 30 минути на ден.

Добър сън

Сънят помага за премахване на токсините от тялото и бързо изчиства паметта. Хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, вредят не само на мозъка си, но и на цялостното здраве. Трябва да се спи 7-8 часа всеки ден. Човек, който спи качествено и в достатъчно количество, поддържа продуктивността си на високо ниво. Сънят помага за формирането на невронни връзки и запомнянето на нова информация.

Тренирайте мозъка си

Най-доброто от всичко е, че запазването и укрепването на когнитивните способности се влияе от изучаване на езици, усвояване на нови хобита, четене, компютърни игри, които изискват изобретателност.

Придържайте се към правилата за здравословна диета

Има само няколко важни правила за хранене, които ще помогнат за поддържане и укрепване на здравето на мозъка:

  • отказ от захар
  • консумация на вода
  • употребата на омега-3 (ядки, риба)
  • избягване на преяждане

Общувайте с хората

Комуникацията помага да поддържате мозъка си здрав, намалява стреса и помага в борбата с депресията. Самотата уврежда когнитивните способности, така че я избягвайте на всяка възраст.

Желаем ви успех в усилията ви да укрепите мозъка си и да забавите стареенето му, подобрявайки качеството си на живот на всяка възраст.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара