Смяната на щрангове обикновено е наложителна, когато става дума за стара сграда или за първоначално неправилно, поради което водоснабдяването не може да функционира нормално. И към този процес трябва да се подхожда с цялата отговорност, защото щетите от едно евентуално наводнение могат да бъдат огромни.

Смяната на щрангове се разделя на няколко етапа, включващи изчисляване и избор на материали и окончателния монтаж и проверка. Как да преминете през тези етапи, какви са техническите нюанси, типичните грешки и как да избегнете последните?

Един тръбопровод може да се повреди, дори ако е проектиран и конструиран съгласно всички стандарти и е правилно поддържан. Просто понякога водопроводните и канализационните мрежи не могат да бъдат ремонтирани без подмяна на значителна част от компонентите им. Този проблем е особено актуален за щрангове, които са построени през ерата на масовото жилищно строителство и преди този период. По това време основните материали са били чугун и поцинкована стомана. И по време на работа те неизбежно са били изложени на агресивни компоненти, разтворени във водата, което е причинило корозия. Това е основната причина за появата на течове в тръбите.

Основният недостатък на металните водопроводни тръби обаче е, че освен запушвания, те могат да развият пробиви. И това е по-сериозен проблем, който води до наводняване на помещенията на въпросното жилище и на помещенията, разположени по-долу. Щрангът за захранване с гореща вода е по-податлив на пробиви, тъй като също изпитва температурни ефекти. Поради това е необходима подмяна на водопровода след изтичане на експлоатационния му живот, както и при основен ремонт на къща или апартамент. Обикновено строителни норми изискват смяна на щрангове приблизително веднъж на всеки 25 години.

Работата на водопроводи, по-стари от 40 години по принцип не е допустима, тъй като пробив може да възникне по всяко време. Мащабните ремонти на апартаменти също са добра причина за смяна на щрангове. Ако те не бъдат сменени своевременно, в бъдеще могат да унищожат декора и да се наложи голям и скъп ремонт.

Препоръчително е да смените щранга, като започнете от входната точка, като постепенно се придвижвате към тавана. Частичното отстраняване на запушвания и следи от корозия няма да реши проблема – в близко бъдеще отново е възможен пробив. Препоръчително е да се подменят всички участъци от водопроводната система, дори и най-труднодостъпните, тъй като именно на тези места тръбите се износват най-интензивно. Независимо от местоположението на тръбопровода, всяка подмяна изисква одобрение от експлоатационната организация, която ще изключи целия щранг за периода на работа.

Вместо стари метални тръби следва да се монтират нови, изработени от съвременни материали, които могат да се похвалят с много по-дълъг експлоатационен живот.

Смяна на щрангове цена София

За да получите възможно най-изгодна оферта, свържете се с професионалисти. Винаги можете да се информирате подробно за цената и да получите всяка друга информация относно ремонта. Собственоръчната смяна на щрангове не е желателна, освен ако не сте обучен водопроводчик.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара