Европа си остава предпочитаният континент за българите, като 93% от продадените билети през януари 2024 г. са за европейски държави – Италия с 18.11%, Испания с 15.47%, Великобритания с 7.92% и Германия с 7.17%. Това показва проучване на онлайн туристическата агенция  Vola.bg.

Сред дестинациите, които ще бъдат най-посещавани от българите през 2024г, начело в списъка са Барселона, Рим, Лондон и Мадрид. Средната продължителност на престоя в дестинация е 7 дни, което сочи, че българските потребители стратегически избират да запазят пътуванията си през януари, за да могат да планират по-дълги пътувания на по-изгодни цени. В същото време средната цена на самолетния билет в България е 162 евро на човек, близко до средната цена за полет в региона.

Още тенденции за пътуванията през годината:

празниците и спортните събития  също ще окажат значително влияние върху пътуванията.

Наблюдаваме и тенденцията, че все повече пътуващи резервират своите билети в краткосрочен план – 56% от резервациите на полети през януари са за след по-малко от 30 дни. От друга страна, не малка част от пътуващите уверено правят и дългосрочни планове, като се има предвид, че в днешни дни има по-голяма предвидимост на полетите в сравнение с предишни години. Статистиката показва, че 23% от билетите са закупени от 31 до 90 дни преди полета, а 21% – повече от 90 дни, а рекордът за най-далечна резервация е през септември 2024г. по маршрута София – Палермо.

Както обикновено, пътуванията ще бъдат повлияни и от празниците – например Vola.bg вече отчита и доста резервации около Великден – най-евтиният билет около празника струва 127 евро за полет София – Пафос. Тази година ще се проведат и две големи спортни събития – Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, които ще се състоят в Париж и Германия – още две дестинации, които експертите прогнозират, че ще бъдат сред фаворитите за пътуване.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара