Новата постановка на Театъра на сатирата „Добре дошли на борда“ засяга една от най-болезнените от всички болезнени теми. За края на живота и домовете за стари хора с дементни проблеми.

Старостта по принцип не е лъжица за всяка уста, а комбинацията с алцхаймер е най-жестокият, най-труден за преглъщане вариант. Авторът на пиесатаЖан-Пиер Мартинез (за когото казват, че няма ден, в който да не се играе негова пиеса някъде по света) и екипът на „Добре дошли на борда“ в Сатиричния театър са успели от тази тежка тема, от лимоните на масата да направят възхитителен лимонов пай, микс от романтична комедия с щипка

криминални щрихи и остроумни диалози.

Сюжетът накратко: една бивша актриса, настанена от сина си в Дом за възрастни хора, успява да зарази с мечтата си за Антарктика заварените обитатели на дома. Режисьорското решение на Ивайло Ненов в ролите на майката и сина да бъдат актьори от една възрастова група допринася за посланието, че остаряваме, когато спрем да мечтаем и се

подмладяваме чрез ботокса на мечтите.

Стига тези мечти да не са запазената марка на пенсионерския делник – за промоциите в магазините и по-ниските битови сметки. А да са дръзки, бели, красиви мечти, изпълнени със звуци от делфини и птици – като мечтата за круиз до Антарктика, „много модерна вече туристическа дестинация“, както казва един от героите.

Актьорите в спектакъла Полин Лалова, Михаил Сървански, Иван Панев, Стефания Кочева, Добрина Гецова/Йорданка Стефанова, Димитър Баненкин, Деляна Хаджиянкова и Калин Арсов са изключителни в трагикомичните си роли, а изчистената, кубично-минималистична сценография на Чавдар Гюзелев е сама по себе си находка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара