България е на трето място по ръст на поръчки на пица в Европа за 2023 спрямо предходната година. Това показват данни на Glovo по случай международния ден на пицата – 9 февруари. През 2023 г. най-предпочитана пица е била вегетарианската “Четири сирена”, следвана от “Наполи” и “Пеперони”.

Любопитен факт за консумацията чрез доставки у нас е, че столичанин е похарчил близо 1400 лв за поръчки на пица през 2023 г. Друг негов съгражданин е шампион по

най-много поръчани пици за годината – близо 240 броя,

което прави средно по 4 пици на седмица. Освен в София, отличници в консумацията на пица с доставка са били потребителите в Пловдив и Варна, като 70% от всички доставки на ястието през годината са реализирани в трите града.

Българите предпочитат пицата за вечеря. По данни на Glovo, 42% от поръчките са направени между 18:00 и 20:00ч., а близо половината от всички доставки са реализирани в края на работната седмица – от петък до неделя.

Пицата е била сред основните предпочитания на българите

и за романтичната вечеря на Свети Валентин. Миналогодишният 14 февруари е бил денят с най-много поръчки чрез Glovo за цялата 2023 г., а значителна част от тях са съдържали пица и цветя.

Въпреки, че точният произход на ястието не е известен, пицата която познаваме и обичаме днес, е създадена в Неапол през XIX век. Популярността ѝ нараства първоначално само в Италия, като постепенно се превръща в предпочитана храна по целия свят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара