Тестът, който ви предлагаме, е разработен от американски кардиолози и е лесен за изпълнение. Той ще ви ориентира дали имате нужда от преглед.

spiral-staircase-483919_640

Стълбище

Качете стълбище до четвъртия етаж със средно темпо и без да спирате на площадките.

Резултати

✓Ако в края на упражнението дишате леко и не усещате замайване или тежест, а пулсът ви е под 100-120 удара в минута, физическата ви подготовка и тренираността на сърцето ви са добри.

✓ В случай че дишате трудно, а пулсът е подскочил до 120-140 удара в минута, резултатите са под удовлетворителните.

✓Ако сте започнали да се задъхвате и сте почувствали слабост, преди да стигнете четвъртия етаж, а пулсът ви е надхвърлил 140 удара в минута, сърдечносъдовата и дихателната система са в лошо състояние.

Клякания

Премерете пулса си. С бавно темпо клекнете 20 пъти с протегнати напред ръце, изправено тяло и широко разтворени колене. Възрастните или нетренираните могат да се държат за облегалка на стол, докато клякат.

Резултати

След края на серията отново измерете пулса: Ако увеличението му е под 25% – вашата сърдечносъдова система е в отлично състояние. Увеличение между 25-50% – в добро състояние. Увеличение със 75% и повече – в неудовлетворително.

Ръст и тегло

Претеглете се само по бельо и запишете точните си килограми. После измерете ръста си и изчислете съотношението между двете величини. Най-примитивната, но достатъчно точна формула, по която можете да извършите пресмятането, е: нормалното тегло е равно на ръста минус 100. Например, ако ръстът ви е 170 см, то нормалното ви тегло е 70 кг. (170 см – 100 = 70 кг)

Резултати

Ако получената цифра е в рамките на тази формула (допустимото отклонение е плюс- минус 2 кг), всичко е наред.
Ако теглото ви превишава нормата с 10 кг и повече, вашето сърце е в сериозна опасност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара