Четиринайсетгодишният Дарек, живеещ в живописно планинско селце, трябва да преодолява не само обичайните трудности, съпътстващи пубертета, а и множество подводни камъни на нелекия си живот.

Портокалови дни

Дарек познава Ханка отдавна, но отскоро му се струва, че я вижда едва сега, че едва сега усеща как ухае на портокал… Ханка също не е безразлична към него. И всичко в нелекия му живот придобива по-светли тонове. А и вкъщи нещата се обръщат към по-добро. Баща му, останал без работа след фалита на фирмата, в която работи, е намерил прекрасно занимание: станал е съдружник във ферма за коне. Дарек обожава тези животни и се залавя да помага във фермата. Но

защо баща му, който обича конете, сега не смее да ги погали?

Защо ли често е така умислен? Един ден истината ще излезе наяве и Дарек ще разбере, че не всичко в живота е такова, каквото изглежда. Един ден Дарек ще се изправи пред реалността и пред явлението компромис в живота.

kultura Iva Procházková FOTO MAFA JAN ZÁTORSKÝ

„Портокалови дни“ е трогателен разказ за ранимата душевност, копнежите, радостите и трудностите в живота на тийнейджърите. Вълнуващ роман за себеотрицанието, отговорността, приятелството и всеотдайността. Това е последният юношески роман на Ива Прохазкова – авторката твърди, че не би могла да напише нищо повече по темата.

За творчеството си, сред което преобладават романите за деца и юноши,  Прохазкова е удостоена с над 20 награди, а книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара