Докато чакаме подходящ момент да посветим детето си в секса, друг се вмъква за секунди в света му и прави важното съобщение.

Untitled

„Най-едрото момиче ме дръпна встрани и ми каза, че мъжът и жената се затварят, пипат, целуват и той влиза в нея. Никога по-късно не съм имала такова тягостно чувство за неравенство между половете. Нещо ми остана наум за връзката между мъжа и жената за цял живот, защото не бях подготвена, че сексът всъщност е елемент на любовта.“ (В.Н.)

„Когато синът ми беше на пет, купих му специална книжка. В нея беше нарисувано и разказано какво трябва да има жената, за да роди, какво мъжът – за да създаде дете. Четях му, но той не проявяваше голям интерес. Веднъж на осем вече сам ме попита. Аз нали ти четох книжка? О, вярно! Сега на девет свободно говори с мен за момичета. Няма затвореност по проблема, няма го срама.“

Приказка за яйцето и семките използва майка на няколко дъщери.

„Обяснявам им, че жената има яйце, а мъжът – семки. Растенията например няма нужда да се събират, за да дадат плод. Вятърът разнася тичинките им. А мъжът и жената трябва да си ги разменят. И те правят това, когато се харесват.“

Днес децата гледат свободно секс по телевизията преди още да са научили азбуката. На нас ни остава остава само да ги научим на човешката страна на въпроса, за да не помислят, че сексът е просто механично занимание между двата пола. Но колкото и да говорим на детето и да му обясняваме, то най-трудно приема мисълта, че същото са правили неговите родители. И дори продължават!

„Деветгодишният ми син намери в едно чекмедже презерватив. Аз съм му обяснявала всичко, а петнайсет години по-големият му брат му е показвал презервативи.

–  Мамо, това сигурно е на батко ми.

–  Защо на батко ти, той не живее тук, може да е на татко ти.

–  Хайде и ти сега, та нали аз вече съм се родил!“

Децата си имат свое мислене и вземат от нашите обяснения само толкова, колкото искат и колкото могат да поемат на своята възраст.

След като знае разликите между мъжкото и женското тяло, четиригодишно момиченце вижда баща си гол и удивено възкликва:

„А ти къде със таз гъдулка!“

В оня следобед приказката за мравката се оказала много по-ярка в съзнанието му. Или детето спонтанно е предусетило връзката между „гъдулката“ и фриволното поведение и на щуреца, и на мъжа.

Подобни случки ни карат да мислим, че може би избързваме с информацията. Затова започнете отрано, но не пресилвайте. Използвайте всеки и незначителен повод. И не пропускайте да поговорите със сина си, ако започне да спира по-дълго пред списанията с голи тела. Обяснете му, че голото тяло е нещо много красиво, но някои списания го показват по грозен начин. Щом почнете отрано, не изпадате в паника от всеки въпрос, но и не бързате винаги да говорите за секс, защото децата понякога ни питат съвсем други неща. Също като във вица:

“ – Татко, аз откъде съм? Бащата започва да се поти, чуди се какво да отвърне…

– Защото Енчо е от Пловдив – продължава момчето…“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара