Много малко са хората, които успяват да се лишат от вечеря в името на доброто здраве и тонус или поне да намалят порциона си в разумни граници.

Ако цял ден сте в движение и задачите ви нямат край, вие похапвате в промеждутъците каквото и да е. И както се полага, вечер е нормално да си наваксате. Организмът сам го иска. Това е така, защото недохранването през деня води до дефицит на витамини и минерали, които сме изразходили. Но и до натрупване на килограми заради „компенсацията“ с неподходяща храна. Така изтощеният от постоянния недостиг на качествена храна организъм затруднява обмяната на веществата и всяка погълната калория превръща в мазнини.

Защо хората обичат да се нахранят вечер до насита?

Човешкият организъм е свикнал инстинктивно да се запасява с мазнини. А те най-успешно се отлагат по време на вечерята. Въпреки непрекъснатите предупреждения на диетолозите ние предпочитаме да пропуснем закуската за сметка на вечерята.

И това е обяснимо – много от нас сутрин стават рано за работа и вместо да закусят, „кътат“ минутите до последно за сън. После разграфеният от задачи ден въобще не ни дава възможност да спазваме правилата за здравословно хранене. И най-важното нещо, което правим след работа, е да се доберем по-бързо до хладилника.

Сядането на масата за вечеря има едно голямо предимство. От психологическа гледна точка то действа успокояващо като най-добрия антидепресант. Защото за разлика от сутринта сега вече не бързаме заникъде. Можем да приготвим любимото си ядене, можем да си „поиграем“ с предястията… Докато масата се препълни от блюда. Вечерята осигурява комфорт и заради възможността да се храним бавно и спокойно, което действа добре на стомашно-чревния тракт и на отделителната система.

А похапнали добре и на спокойствие вечер, ние имаме и по-спокоен сън през нощта.

Д-р Маргарита Виткина, ендокринолог-диетолог

Facebook Twitter Google+

0 Коментара