Този септември известният американският художник, живеещ в Германия Майк Буше ще посети България, за да представи първата си самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary, да даде отворена лекция в София и да реализира нова творба в публично пространство в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив.

Private Idano се нарича първа самостоятелна изложба на Майк Буше в галерията. Private Idano представя специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 – 2017 г. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, културата на звездите, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис.

Mike Bouchet, „Flat Desert Cola Pool“ production still

Картините и рисунките в изложбата са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons (скици за стенопис), който стартира през 2004 г. Художникът прави колажи от рекламни постери за популярни филми, след което ги пресъздава в картини и рисунки. Преносът на рекламна информация в по-традиционен материал създава нов синтез от изображения, които, дори и да изглеждат противоположни, се превръщат в необичайни творби, едновременно подкопаващи и подсилващи източника.

Mike Bouchet, „Flat Desert Cola Pool“ production still

Заглавието на изложбата Private Idano (на английски произнасяно „айдъноу”) се превежда на български като Личното ‘знамли’. Това е игра на думи с фразата “Private Idaho” („Лично Айдахо” от щата Айдахо, САЩ) – езикова шега, означаваща човек, който пребивава в някакво свое ментално състояние. То може да бъде временно състояние на транс, но може да бъде и дълготрайно общо настроение или дори да означава индивид, който всъщност е малко смахнат. Фразата Private Idano означава да пребиваваш в ментално „състояние”, отстранено далеч от „тук и сега”.

Mike Bouchet, Sub Mord (Stammering Future), 2016, oil on canvas

Авторът вярва, че съвременността, с всичките си противоположни фикции и реалности, предизвиква такива състояния на ума в много сфери на днешния живот. Изложбата „Личното знамли” развива идеята, че когато останем насаме и потънем в най-дълбоките си помисли, не сме съвсем сигурни в решенията, които взимаме ежедневно, че нашето лично усещане за реалността вероятно е безоснователно. Точно това усещане е и същността на „личното знам-ли-аз”.

Mike Bouchet, Happy Tier (study), 2016, oil on canvas

Изложбата се открива на 15 септември, в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2017, в присъствието на артиста. След пристигането си в България Майк Буше ще направи презентация на своите работи в Гьоте-Институт България в София – на 11 септември 2017 г. от 18:30 часа.

Ето някои от кратки факти за Майк Буше:

  • Най-скорошният артистичен проекти на Майк Буше Tender е създаването на аромат на Американския долар, който е разработен от топ парфюмеристи и е изложен като произведение на изкуството в престижна галерия в Ню Йорк. Изложбата се открива в навечерието на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и предизвиква реакциите на международната преса.

Mike Bouchet, The Zurich Load, 2016, Installation photos

  • Миналото лято за участието си престижното биенале Manifesta Майк Буше създаде творба озаглавена „Цюрихския товар“, показана в музея Migros Museum of Contemporary Art. Скулптурата е направена от екскрементите от град Цюрих за един ден и тежи 80 тона. Толкова произвежда на ден населението на Цюрих от 400 000 човека. Объркване създава факта, че произведението ухае на Red Bull.
  • От 2004 г. Буше произвежда авторска диетична  кола, с която рисува част от картините си. През 2010 г. той реализира творбата „Басейн с кола в плоската пустиня“ като напълва басейн в пустинята в Калифорния със 100 000 литра от собствената си кола.
  • Буше е участник в 53-то Венецианско Биенале, 30-то Биенале в Сао Пауло, 2-ро Московско Биенале, 4-то Берлинско Биенале. Той често сътрудничи с емблематичната арт фигура Пол Маккарти, с който реализира изложба в Portikus Museum, Франкфурт през 2014. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара