Ако посетите Рим, не се струпвайте само пред Колизеума. Този град е пълен с изненади. Потърсете Мелайна Вали – там е разположен един от най-хубавите пазари. Цветове, аромати, хора с всякакъв цвят на кожата… Пъстротата е радост за душата. А в края на пазара ще откриете пицарията Макс. Там приготвят най-вкусната пица с картофи. Само там.

Гледах с недоверие тавите няколко седмици. Станахме приятели с Масимо – собственикът на пицарията. Един ден ми каза: „Не гледай, а опитай!“ Опитах и си признавам, че по-вкусна пица не съм яла.

Във Флоренция опитах пица с патладжан, в Болоня – с тиквички и домати, в Лече – с яйца и прошуто кото, в Загароло – пица бианка, но като римската друга няма.

Историята датира от периода след Първата световна война. Голям глад настава в Италия. В определени райони се е стигало да ядене на динени кори с хляб. Точно по това време в Рим преобладаващите продукти са били картофите. И така се появява първата пица с картофи. След време се превръща в любима храна.

Рецептата е много проста.

Първото, което трябва да кажа е, че тестото за пица (оригиналното) не се прави с мая. Каквото и да пишат кулинарните сайтове, тестото си остава замесено само от брашно, хладка вода, сол и една малка лъжичка оцет. Цялата му тайна е във „втасването“. Замесва се от сутринта и се оставя 24 часа да вкисне. Отново се омесва и отново се оставя за 12 часа. Най-доброто тесто за пица престоява поне 36 часа покрито с кърпа „на въздух“.

Тестото за пица с картофи е единственото, в което има малко мазнина. За 1 кг брашно/тесто ви трябва една супена лъжица мас. Масимо твърдеше, че прави тестото с гъша мас, но не вярвам много. Предполагам, че е била свинска.

И така: Замесвате си тестото, оставяте го да си почива. На следващия ден то е готово.

Сварявате картофи (количеството зависи от тавата, в която ще печете пицата). Не ги разварявайте! Нарязвате картофите на филийки/кръгчета.

Разстелете само с ръце тестото в тавата, поръсете чесън на прах на вкус, посолете леко и подредете плътно картофените кръгчета отгоре. Овкусете с пресен розмарин.

Целта на масленото тесто е да не се пече пицата дълго време, защото прегарят картофите.

Загрейте фурната на 200 градуса, сложете тавата и щом забележите тестото да порозовява, пицата е готова. Поръсете горещата пица със зехтин и да ви е сладко!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара