Може ли гладуването да ни помогне за да бъдем здрави, слаби и в добра форма. А какви са скритите опасности? Всички гледни точки накуп.

И още тук, в самото начало, искам да кажа ясно и открито – не се противопоставям на никого, не желая конфликти, нито противоборства. Просто хората имат право да чуят всички гледни точки, и после сами да изберат кое е най-добре за тях. И моят дългогодишен опит, познания и практика ме задължават да споделя това, което знам по темата с вас. С цялото ми уважение към всички опитности, знания и преживявания на отделните хора, които могат да се разпознаят тук.

И така. Гладуването. За него са изписани безкрайно много книги, от авторитетни и доказали се практици, повечето даже медицински лица. Лидия Ковачева, д-р Емилова, д-р Гайдурков – все медици, които дълбоко уважавам и чиито знания и умения са излекували стотици тежко боледуващи, които конвенционалната медицина е отписала. Затова няма да откривам топлата вода, а ще изброя всички ползи, на които човек може да се радва, ако приложи правилно и умно едно гладуване. Под гладуване разбираме режим, в който тялото получава енергия предимно от вода, чайчета, прясно изцедени сокове и слънчева енергия.

Ползи от гладуването:

Както добре знаем, в тялото на човек, в следствие на редица външни фактори – отрови в храната – хормони, антибиотици, пестициди, тежки метали, вредни напитки, вода, замърсен въздух, пръскане с химикали (chem trails), лекарства, алкохол и пр., в тялото на човек се натрупват огромно количество шлаки, тежки метали, слуз, всевъзможни нежелани натрупвания, от които клетките буквално се задушават, спират да функционират правилно и водят със себе си един куп нежелани последствия, започващи от леко неразположение, кожни проблеми, липса на енергия, за да се стигне до наистина тежки заболявания. Разбира се, винаги можете да прилагате постоянно някакви изчистващи методи, като да пиете зеолитова вода, да използвате сребърна вода за дезинфекция, да правите клизми, житен режим. Методите са много. Но едно продължително гладуване със сигурност  ще ви отърве от килограмите шлаки, които сте трупали през годините.

 • Излекуване на редица тежки заболявания

Това си е логично следствие от предходната точка. Доказано е в практиката, че голяма част от “нелечимите” заболявания се лекуват с глад. Като започнем от тежки проблеми с черния дроб и жлъчката, с храносмилането и отделителната система, екземи, псориазис, бъбречни заболявания, хронично главоболие, какво ли не! Разбира се, всичко това трябва да бъде проследено и асистирано от наистина компетентно лице, защото покрай едно заболявание тръгват още един куп други, та се получава един букет от болести, при някои от които едно гладуване може да се окаже извънредно опасно. Като диабет например. Затова – умната!

 • Постигане на емоционален баланс и лекота. По-ясна мисъл

Няма нищо мистериозно в това, съвсем нормален ефект е. И пак е свързано с детоксикацията на тялото. Когато клетките са в онова замърсено състояние, в което буквално се давят в тиня и се задушават, това оказва влияние и на емоционалното състояние на човек, на чистотата на ума.  Хората често са агресивни, обидчиви, неспокойни, мнителни, склонни към свади. Умствената умора идва бързо, често и достъпа до интуитивното познание е блокиран. С изчистване на физическо ниво, всички тези нежелани ефекти също изчезват. Човек става по-спокоен, по-толерантен, по-центриран, емоционално стабилен. Интелектуалният труд не уморява както преди, мисълта е по-ясна, концентрацията се повишава. Е, това не е панацея за млади, прибързващи и емоционални младежи, все пак израстването и мъдростта изисква опит и време. Но е едно добро начало!

 • Започвате да чувате гласа на тялото си

Неведнъж сме говорили, че телата ни са съвършени, интелигентни, самолекуващи се и самовъзстановяващи се машинки. Но задръствайки ги, ние заглушаваме тази природна интелигентност. Изчиствайки се от физическите блокажи, възстановяваме тази изначална връзка с клетките си и буквално чуваме какво ни говорят. Знаем дали една храна е добра за нас, или не, знаем от какво има наистина нужда тялото ни във всеки момент.

 • Прилив на енергия

Отново “страничен ефект” от първоначалната полза – детоксикацията. Телата ни изначално са създадени силни, здрави, изпълнени с енергия. Ние просто задушаваме и дърпаме надолу тези възможности, докато тровим и задръстваме телата си. Когато се освободим от боклучавия товар, съвсем нормално е да тръгне прилив на енергия, да се чувстваме леки и енергични. Но този ефект идва в последствие. По време на самото гладуване е най-вероятно да изпитвате предимно слабост.

 • Тласък към духовно израстване

Изхождам от идеята, че духовната същност на човек отново е нещо така нормално, изначално заложено, че в момента, в който се отървем от физическите блокажи в телата ни, ние отново си спомняме кои сме и тази чистота и лекота ни тласка към откриване и обгрижване на духовното ни същество. По време на гладуване човек може да получи уникални и дълбоки духовни преживявания. Не е казано, че задължително се получава при всеки, но пак е една много добра предпоставка.

 • Ще загубите известно количество килограми

Това с лека условност го слагам към положителните страни, като си оставям вратичка, за да продължа за килограмите в другата полярност.

Дотук всичко звучи чудесно, нали? Хайде сега обаче да погледнем и другата страна на монетата.

Вреди от гладуването:

 • Гладуването въвежда тялото в режим на сериозен стрес

Това не е обичайният режим на работа на тялото, то разчита продължителното гладуване като стрес и шок, истинско бедствие. И тъй като както казахме – тялото има съвършен саморегулиращ се механизъм, то стартира процеси, които са най-общо казано спасителни.

 • Липсата на храна е заплаха за тялото ни

Затова то пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини,  защото ние подаваме сигнал “Храна няма”. И тялото отговаря “Добре, значи ще пестим!”. За тялото това е въпрос на оцеляване.

 • Метаболизмът се забавя

В следствие на подадения от нас сигнал, както казахме, тялото влиза в бедстващ режим, в който всяка капчица енергия трябва да бъде съхранена за “черни дни”. Поради тази причина тялото има всички причини да стартира програмата “бавен метаболизъм”, за да пести сили и енергия. Защото знае, че скоро храна няма да има!

 • Гладуването не е метод за отслабване!!!

Иска ми се да подчертая с три черти, десет удивителни и да го извикам на висок глас!!! НЯМА ДА ОТСЛАБНЕТЕ С ГЛАДУВАНЕ! Не и трайно. Не и качествено. Върнете се нагоре и погледнете отново изброените негативни ефекти от гладуването. Всичко това води ли логиката към редуциране на мазнини? Не, разбира се! Гладуването наистина помага да се сбогувате с голямо количество килограми. Само че тези килограми са преди всичко активно телесно тегло – мускули, а не мазнини. Да, със сигурност и доста мазнини се изчистват. Но в съотношение със загубените килограми от мускули, определено мазнините са по-малко. Визуално обема на тялото е намален. Но както писах и в една статия – тялото е слабо, но мазно. Говорила съм за феномена skinny fat момичета. Припомнете си този материал. Щипнете гънките на корема, на ханша, на ръцете, на бедрата. Усеща се къде свършва мускулът и къде започва мазнината. Колкото плът защипете – ще добиете представа за мазнините там. Още ли си мислите, че нямате мазнини, само защото сте се добрали до мечтаното “слабо” тяло?

 • Тялото никак не изглежда добре

Всъщност – зависи от гледната точка. Ако сте свикнали манекенската визия да изгражда представата ви за добре изглеждащо тяло – значи всичко изглежда перфектно. Но ако имате базата за сравнение като мен – стегнато, силно тяло, чудесни стегнати форми, то ще можете да видите висящите месенца като вдигнете ръка, плоските като ударени с лопата задни части и поясът тлъстинка над колана на дънките. Пък уж сме отслабнали… А всъщност освен мазнини, сме изгубили и голяма част мускули. Погледнете двете снимки отдолу. И двете изобразяват слаби тела. Коя визия ви допада повече?

 • Не е добра идея да тренирате докато гладувате

Поне не и да правите истински интензивни, динамични и натоварващи тренировки (а само те имат смисъл така или иначе). Просто защото докато сте в този бедстващ режим, и не доставяте на тялото нужната енергия. ще изпитвате слабост, липса на сила и издръжливост. Пада кръвното налягане, пада кръвната захар, телесните функции просто се зануляват – тялото автоматично изключва системата, за да не стане късо съединение. И ако се насилите да тренирате, можете я да припаднете от изтощение в залата, или пък в още по-лошия случай да активирате докрай хормона на стреса, благодарение на който да изгубите и малкото останали мускулчета.

 • В дългосрочен план работите мазнините да се запазят трайно

Няма нищо друго, което с такава сигурност да ви гарантира, че загубените в гладуване мускули, бързо ще се възвърнат под формата на мазнини. И те ще се заседят. Трайно. На това се дължи и популярният йо-йо ефект при повечето диети всъщност. Дали ви е направило впечатление, че масово популярните диетоложки в България, привърженици на гладуването са прилично закръглени?

 • Човек се пристрастява към гладуването

Веднъж вкусил от ползите на гладуването, съвсем възможно е човек да кривне и да започне да гладува ей така – за щяло и нещяло, защото така го кефи. А това е опасна игра с огъня.

В допълнение само ще добавя разказът на едно прекрасно младо момиче, което дълги години екеприментира с гладолечението и вече може да сподели опит от много страни. Благодаря на София Жекова за споделения опит! Дано да ви е полезен!

“Искам само да ви споделя нещо от моя личен опит, защото ми се иска по малко хора да научат тези неща „по трудния начин”, или най малкото , да се чуят повече гледни точки по въпроса.
Без да навлизам в излишни подробности, ще кажа само, че лечебното гладуване мен лично ме излекува от две различни по същество болестни състояния, за които традиционната медицина предлага  само операция. Такива случаи като моя има много… безкрайно съм благодарна за този опит, за възможността да изпитам от първа ръка мъдростта и способността на тялото да се самовъзстановява.

Практикувала съм

подобни режими в продължение на общо 12 години ,

с различна продължителност от 3 до 30 дена, от строги до „омекотени” плодово-чаени-сокови и т.н. форми. Обаче забележете – лечебния ефект  съм  получавала, когато е бил нужен само един курс с дължина около 14-20 дена. Останалите съм ги правила ей така, защото  искрено съм вярвала, че това е път към истинското здраве, че е някаква магическа пръчица едва ли не… Докато най накрая разбрах, че късите пътища не съществуват, че няма никакво значение какво ще правиш през 20-30 или 40 дена от годината, а именно какво си избрал да направиш  през останалите 325 дни – как се храниш и спортува тогава.  Не, не,  всъщност позволете ми да се поправя веднага – ако сте избрали да ги прекарате тези 40 дни в гладуване, от какъвто и да е вид, без конкретна, основателна причина, а просто защото е много хубав метод да се „изчистим” и „да свалим излишните килца” – значи е твърде вероятно да сте се отдалечили от целта си толкова много, че  останалите 325 дена вече да не ви стигнат за да се върнете в правилния курс.

Разбира се, ако сте млади, здрави  и практикувате тези неща сравнително отскоро,  ще получите „впечатляващи”  и даже „зашеметяващи” резултати. Уау!  Колко жалко обаче, че тези резултати никога не остават с нас за дълго. 

Вълчият апетит само дебне момента,

в който най-после ще се захраним, а с течение на годините няма как да не забележите, че усилията ви изобщо не се увенчават вече с подобен успех. И след като хубаво се оплетем в този омагьосан кръг, вместо да виним нашето прекрасно тяло, че постоянно саботира сериозните ни  усилия, дано най накрая да разберем, че то прави всичко това за нашето най-голямо добро, защото вижда сериозна заплаха в това периодично да изпадаме в подобна шокова и  стресова ситуация, каквато е липсата на храна. Тогава „супер-компютърът” пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини, които явно имат голям приоритет и не се топят току така, защото е много вероятно скоро да настъпят едни „гладни зими”, дето трябва да ги преживеем, въпрос на оцеляване е, разбирате ли ??

Има случаи, в които „Гладуването може да спаси живота ви”, както пише Х.Шелтън в едноименната книга, но според мен лечебното гладуване не е панацея, нито е пък е подходящо за всеки. Ако сте решили да се лекувате по този начин, моля убедете се че имате достатъчно знания да го проведете правилно. Ако пък сте решили, че това е методът да постигнете мечтаното стройно и стегнато тяло, съжалявам че трябва да ви разочаровам но сте се заблудили жестоко.

Ако това което виждате в огледалото, насаме бихте окачествили като

„безформено” или поне „недобре оформено желе”, 

повярвайте ми даже и с минус еди си колко килограма и сантиметра, картинката изобщо няма да изглежда по-добре, освен ако не направите нещо което да му придаде форма – иначе казано да се сдобиете с извесно количество активна мускулна маса. Как става този фокус Марти може да обясни най добре.
 От мен само един последен съвет – имайте предвид, че по време на всяка една практика свързана с какъвто и да било вид гладуване стопените килограми са колкото от мазнини, толкова и от така ценната ни активна мускулна маса. Особено пък ако правите грешката и да тренирате по време не гладуването, със сигурност загубата на мускулна маса ще е още по голяма, защото мускулите се нуждаят от възстановяване чрез подходящо хранене, която вие не можете да им осигурите пиейки вода, чай или каквито и да било сокове. За съжаление лошата новина тепърва предстои – качената обратно маса след захранването си е вече  100%  мазнини, плюс клетъчната памет която следващия път ще се погрижи да бъдете доста по „енергоефективни”.

Моля, помислете още веднъж, преди да изберете своя собствен  път …..

И така: Гладуването е превъзходен метод за лечение, дори на “неизлечими” болести, който трябва да бъде прилаган умно, с добра преценка, и най-добре – консултирайки се някой, който има компетенцията, опита и нужните знания. Не превръщайте това в прищявка, или в модно увлечение.

Гладуването е най-лошият възможен метод, който можете да приложите с цел отслабване и оформяне на тялото.

Защо толкова акцентирам на отслабването ли? Защото 99% от тези, на които им хрумва да пробват гладуването го правят с тайната идея да смъкнат няколко ненужни килца. А останалият един процент наистина търси изцеление, а там приоритетите са други.

Надявам се изложената информация да ви е била полезна и да ви дава още една гледна точка към бълбукащия от информация интернет. Приемайте всичко като един шарен букет, а от вас зависи кой цветенце и коя китка ще ви пасне най-добре.

Във всеки случай, каквото и да изберете – премислете го още веднъж и знайте, че само и единствено вие носите отговорност за собственото си здраве и добруване. Използвайте правото си на свободен избор умно!

Източник: Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара