Обмяната на веществата е най-интензивна през деня, а след като го преполовим, тя угасва. Затова е естествено „изядените” вечерта калории да се трупат по бедрата и корема. Отказвайки се от вечерята, ние не само пропускаме едно хранене в денонощието, но и понижаваме дневния прием на калории. Би било чудесно, ако успеете и да си легнете навреме и така да „излъжете глада“. Гарантирам ви, че на сутринта ще се чувствате много по-активни. Сутринта и апетитът ще е по-голям, а закуската е важна, защото започва обмяната на веществата.

Но тъй като стереотипът на работа на съвременния човек е такъв, че в повечето случаи той има възможност да се храни добре единствено вечер, желателно е поне да спазва необходимите ограничения.

  • Вечеряйте, но колкото е възможно по-рано – до 18 часа

през зимата и до 19 часа през лятото. Храната да не е обил- на, да преобладават белтъчините, да е с ниско съдържание на въглехидрати и на животински мазнини, като е желателно въглехидратите да са във вид на зеленчукова салата. Така храна¬та през нощта ще се обработи оптимално добре и няма да се натрупат мазнини в организма.

  • Алкохол? Да, но в рамките на допустимото.

Тоест не повече от едно питие на вечеря, като под питие разбирам 50 мл концентрат или 200 мл вино или една бира, и то приемани най-често през ден. За жените това количество е още по-ограничено, тъй като ензимът, разграждащ алкохола, при тях е по-малко.

  • И още едно класическо условие: вечерята да се прави поне 3 часа преди сън!

Не забравяйте, че хормоните, които стимулират образуването на мазнини в организма, вечерно време са в най-голяма концентрация. Затова прехранването вечерно време е най-ри- сковият момент за натрупване на мазнини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара