Преди да ме линчувате за еретични мисли и да ми обясните колко повече ZEN е почивката, в която всичко е OFF и вредният интернет няма откъде да ви издебне и да ви повлече в дебрите на изкусителните си недра – прочетете за ползите от това да не сте напълно откъснати от модерния свят и още повече от така любимите ми технологии. Да, има реални преимущества.

Работата си е работа

Дали сте от тези щастливци, които могат да излязат за две седмици от офиса и да забравят за работните ангажименти? Ако е така – честито! Завиждам ви не много благородно и ви желая още дълги години просперитет и благоденствие.

А ако сте от тази по-голяма част, на която й се налага да работи здраво и не може просто да се наслаждава на живота, забравяйки за своето офисно амплоа – то трябва да знаете, че най-важната причина да бъдете с лаптопа на морето (или където там сте решили да почивате) е да имате достъп до работната атмосфера и да сте в течение с живота, който вирее и се развива в Outlook.

Знаете, че колкото и OoO (Out of office) автоматични съобщения да настроите – хората ще продължат да ви пишат; да задават въпроси, да изпращат мейли с проекти с  наближаващи крайни срокове… с други думи писмата и задачите ще се трупат в пощенската ви кутия като каталозите на масичката за кафе, които все се надявате да разгледате.

И така – задачите се трупат неимоверно, защото с изобретяването на мобилните технологии, хората очакват от служителите и колегите си да бъдат в час с работата нонстоп. Ами да – щом имате време да си направите селфи и да го качите в Instagram, значи може да погледнете презентацията за последното тримесечие. Какво са тези 15 минути жертва от лятната отпуска.

Какво е решението?

Как да се предпазите от купищата задачки, които толкова ще ви съсипят лятното настроение, че съм сигурна, че още в сряда ще забравите за солената морска вода и тюркоазените гледки на плажа, на които сте се наслаждавали само три дни по-рано? Три дни ли казах? По-скоро ви се струва, че пейзажите от  Лефкада и фрапето на безплатния шезлонг са останали много назад във времето. Защото ще ви трябват поне 27 часа в денонощието в следващите няколко седмици, за да изринете всички належащи проекти.

Ако сте от тези организирани и дисциплинирани към режима си хора (като мен), ще предпочетете да инвестирате малка част от скъпоценното си ваканционно време в името на това преходът от почивката към забързания ритъм на работното ежедневие да е по-плавен.

Какво правя аз?

Вместо да се излежавам до 10-11 часа  в леглото, ставам малко по-рано. Поръчвам си кафе с чаша мляко и отварям лаптопа. В зависимост от натоварването отделям между час и час и половина, за да отхвърля задачите, които не бива да чакат. И не, тук не говоря за 4 бързи мейла, които изискват отговор „да“ или „не“. Ако имам нужда от бърза справка  и трябва да препратя няколко писма – това мога да свърша и през смартфона. По-скоро говоря за фактическа работа, върху която се концентрирам сутрин, преди семейството да се е събудило.

През годините съм пробвала варианта и да отделям половин ден веднъж в седмицата, когато да работя, но това не се получи. На практика разбиваше целия график на почивката и плановете на всички около мен, а и аз го приемах като голяма жертва – толкова много задължения по време на ваканция…

Има и още една причина, поради която искам в работата да съм винаги на ниво – и това са колегите. Някои от тях са супер, но други предпочитат да сгреша. Следенето на кореспонденцията в офиса ме прави една идея по-подготвена за интригите, които могат да последват. Не ми е лесно да го призная, но ако сте искрени – ще се съгласите – всеки от нас иска повишение и трябва да работи здраво, за да го получи. 1 час на ден през следващите две седмици могат да ни осигурят няколко стъпки нагоре в кариерата. И ако това не е основателна причина ?.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  www.hitechride.com

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара