Обездвижването е бомба със закъснител, която убива половин милион европейци и струва 80 милиарда евро годишно. Това са мрачните резултати от ново европейско проучване, поръчано от BG Бъди активен/ISCA и проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания.

people-863728_640Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Най-честите смъртни случаи са причинени от болести, свързани с обездвижването – коронарната болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно, рак на дебелото черво, Алцхаймер.

Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година – с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак.

Обездвижеността се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето,

ако не се вземат мерки, които да накара хората да се движат и да бъдат по-активни.

BG Бъди активен припомня, че има ефективен, достъпен и евтин начин да преодолеем този проблем, да бъдем здрави и да спестим милиарди евро, похарчени за здраве. Според Световната здравна организация само 30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в стряскащата статистика.

push-ups-888024_640

Ласка Ненова, координатор за Европа на най-голямата европейска инициатива за физическа активност и спорт NowWeMove и MOVEWeek заяви: „Ако намалим нивото на обездвиженост в Европа само с една пета, ще спасим 100 000 живота и ще спестим над 16 милиарда евро годишно. Лесно и евтино е – просто трябва да се движим повече, независимо как и къде. Всеки трябва да намери своето движение –

30 минути на ден могат да се натрупат от слизането ни от автобуса една спирка по-рано,

изкачване на стълби вместо използването на асансьор, бягане, ходене пеш, игра с детето, разходка на кучето.”

Проучването на Европейския център за икономика и бизнес изследвания показва също, че обездвижването може да причини редица психически проблеми. Един на четирима европейци, а това са 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве. Категорично е доказано, че физическата активност помага за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и емоционална умора.  Индиректните разходи, причинени от психически проблеми, депресии и тревожност, породени от обездвиженост, се оценяват на над 23 милиарда евро на година.

BG Бъди активен проведе допълнително проучване в България, което показа, че 65% от българите са позитивно настроени към кампании за физическа активност и смятат, че те са много полезни. Голям процент от анкетираните заявяват, че университетите и училищата имат най-голямо значение за формиране на физически навици и правилни нагласи в младите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара