„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти“ е първата изложба на двамата художници в България. Тя ще бъде открита на 13 септември от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия.

Завеса в долината, 1973
Завеса в долината, 1973

Експозицията се организира със съдействието на Христо Явашев-Кристо. Тя се състои от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 година. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

Желязната завеса.  Стена от  петролни варели ул  Висконти Париж  1968
Желязната завеса. Стена от петролни варели ул Висконти Париж 1968.

Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно както хронологически, така и тематично може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство – Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други.

Бягаща ограда 1972-76 г.
Бягаща ограда 1972-76 г.

Кристо и Жан-Клод не приемат спонсорство за проектите си. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

Кристо лично е проектирал подреждането на творбите в залите на СГХГ. Той е поел и по-голямата финансова част по организирането на изложбата. Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Долен Манхатън опакован 1973
Долен Манхатън опакован – 1973 г. 

Христо Явашев-Кристо е американски гражданин от български произход. Роден е на 13 юни 1935 г. в Габрово. Произхожда от род на български индустриалци. През 1953-56 г. следва в Художествената академия в София. През 1958 г. пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1964 г. се установяват за постоянно в Ню Йорк.

Жан-Клод е американска гражданка от френски произход, родена е на 13 юни 1935 г. в Казабланка. Произхожда от род на френски военни. Получава образованието си във Франция и в Швейцария. Умира на 18 ноември 2009 г. в Ню Йорк.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара