Познавате ли онова чувство сутрин, когато имате усещане, че не можете да станете от леглото, и че единственото средство да започнете да функционирате е чаша кафе? Или онова чувство в ранния следобeд, когато клепачите ви натежават, тялото ви се отпуска и усещате, че всеки момент ще заспите? Продуктивността ви спада до нула, а желанието за чаша кафе или нещо сладко, става неудържимо.

cereal-556786_640

Аз го познавам, пише нутриционистът Магдалена Пашова в своя блог Naturelita. Помня това усещане още от студентските си години, когато заспивах над учебници по икономика, но знаех, че искам да уча друго. Помня го и от времето след това, когато работех за една голяма корпорация, но знаех, че искам да правя друго. Познавам го и от времето, когато започнах да уча нутриционистика, докато все още работех за въпросната корпорация. Вече учех точно това, което исках, но след като няколко години едновременно учих и работих, лишавах се от сън и свободно време, а след това със същата скорост и ентусиазъм започнах да практикувам, станах майка и продължих да добавям нови задачи и отговорности в ежедневието си, стигнах до състоянието wired-and-tired.

Wired-and-tired или закачен-и-изморен е една от формите на хроничен стрес, която се характеризира с изтощени надбъбречни жлези и разстроен ритъм на синтез на стресогенния хормон кортизол.

Когато към следобедния ми спад на енергия се прибавиха безпричинна раздразнителност, нисък праг на търпимост и преждевременно появили се бръчки, разбрах, че нещо не е наред и започнах да търся причината. Така стигнах до идеята за ролята на надбъбречните жлези и хормоналния баланс в модела на цялостния ни здравословен баланс.

Оказа се, че около 70-80% от модерните хора, които съчетават поне 2 от следните дейности – учене, работа, личностно развитие, собствен бизнес, създаване на семейство и/или дом, грижа за възрастни родители, страдат от подобен дисбаланс.

Процентът е още по-висок при работещите майки, които според много проучвания са най-сериозно изложени на негативните ефекти от стреса.

За жалост повечето конвенционални лекари не биха призанли подобно състояние за здравословен проблем. Ако все пак го направят, то ще е за да ви изпишат успокоителни, които само биха влошили нещата.

Хубавото е, че освен конвенционалните, има вече и функционални лекари, които не подтискат симптома, а търсят причината. Именно от тези лекари се уча, за да помагам на себе си и на хората, с които работя, защото освен за функционална медицина, вече говорим и за функционална нутриционистика. Това е онзи подход към храненето, който не предписва готови модели от типа “яж само сурова храна и ще се излекуваш от всичко” или “премини на високо-мазнинна диета и ще стабилизираш теглото си”, а търси какво е причинило дисбаланса и какви промени в храненето и в начина на живот могат да помогнат за възстановяването на здравето.

И така, онова което ми помогна да преодолея състоянието wired-and-tired бяха книгите и семинарите на функционалистите д-р Сара Готфрийд, д-р Алън Крисчънсън, д-р Майк Хайман,Марсел Пик, Самър Бок и много други.

Промених доста неща в начина си на хранене, на сън и почивка, но най-вече в начина си на мислене. Темата е дълга и не може да бъде изчерпана с една статия. Освен това, когато човек е в състояние на хроничен стрес, въвеждането на голям брой паралелни промени в начина на живот, само влошават това състояние. Затова, започнете с няколко промени, придържайте се към тях и постепенно надграждайте.

Ето как можете да поставите началото:

 • започнете да си лягате по-рано и да ставате по-рано. Сънят преди полунощ е два пъти по-възстановителен от този след 12-я час
 • избягвайте работа на компютър, четене на електронно устройство или гледане на телевизия поне час преди лягане – светещият екран пречи на отпускането и на настройването за пълноценен сън
 • спортувайте в първата част от деня – много хора имат навик да ходят на фитнес или на час по аеробика след работа вечер. Това не само че става причина да отлагате вечерята си и да се храните много късно, но допълнително качва енергията ви вечер, когато тя трябва постепенно да намалее, за да се отпуснете и подготвите за сън
 • задължително закусвайте и то в рамките на час след ставане сутрин – така ще събудите метаболизма си и ще му зададете тон за деня. Не всички закуски са еднакви и когато става въпрос за изтощени надбъбречни жлези, е много важно закуската ви да бъде протеинова. Това може да бъде остатък от вечерята предишния ден или бъркани яйца със зеленчуци или чаша протеинов шейк. Примерна рецепта по-долу.
 • добавяйте протеинов компонент към всяко хранене, за да стабилизирате кръвната си захар, която много често е нестабилна при хората, страдащи от хронична умора и стрес. Пълноценни протеини съдържат животинските продукти (яйца, риба, месо), растителните продукти (киноа, соя), както и комбинациите от зърнени и бобови култури, зърнени и ядки, бобoви и ядки.

Въведете само тези промени за един месец и вижте как ще се отразят на енергията, настроението, апетита, теглото и самочувствието ви!

smoothie

Сутрешен протеинов шейк

Продукти:

 • 1 малък банан, предварително нарязан на парчета и оставен за няколко часа в камерата
 • 1/2 авокадо
 • 1 чаша горски плодове
 • 1 шайба (около 1 см) пресен джинджифил
 • 2 с.л. чия, предварително накиснати за поне 20 мин във вода
 • 2 ч.л. конопен протеин (или друг растителен протеин)
 • 1 чаша растително мляко (бадемово, оризово)

Приготвяне:
Смесете всички продукти в каната на блендера и разбийте до получаване на гладка смес. Изпийте веднага.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара