Простуда и кашлица — тези вечни, досадни спътници на студеното време! Впрочем понякога кашлицата може да бъде провокирана и от стрес. Как по-скоро да се избавите от неприятната компания? Съветва специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

npG7FNM

Влага, но лечебна

Дразнеща сухота в носоглътката и дращене в гърлото? Май сте си хванали респираторен вирус. А с него неизбежно ще дойде и кашлицата. В началния стадий най-важното е овлажняването на сухата и възпалена лигавица на дихателните пътища. Лесно е – правят се инхалации. У дома просто преварявате вода, добавяте няколко капки масло от евкалипт, лавандула или анасон и дишате парите. Друг вариант на домашна инхалация: сода за хляб и вода, а може и щипка лайка се добавят в преварената вода. Освен целебна тази рецепта е полезна и за кожата на лицето. Така ще алкализирате средата и ще прекратите действието на вирусите.

Инхалациите се повтарят през 3-4 часа. Ако кашлицата не ви е отказала да ходите на работа и не можете да си правите инхалации, пийте колкото се може повече течности – най-добре топла отвара от липа или лайка, за да се втечняват и отделят секретите.

Можете да си приготвите вкъщи и физиологичен разтвор от сол и вода: 1 л вода ври 30 минути, в края на варенето сипвате 1 супена лъжица сол. Махате от печката и след като изстине, го наливате в съд, който се затваря добре. След това периодично си промивате носа с капкомер или спринцовка.

„Народни“ грешки

Дали ще се лекувате предимно с народни рецепти си е ваша
работа. На някои помага сок от ряпа с мед. Други чувстват значително подобрение от чаша топло мляко. Истината обаче е, че както лекарствата, така и народните средства трябва да се подбират строго индивидуално.

В домашни условия доказано опасни са например няколко широко разпространени в миналото процедури:

– Компреси с йод. Мазилото има свойството да прониква през кожата и може да се получи предозиране;

– Вендузи. Те действително дават добър ефект, но само когато се правят от специалист, който добре знае къде точно и как да ги поставя. В домашни условия по-скоро могат да предизвикат разнасяне на инфекцията.

– Алкохол с черен пипер (водка, вино). Тази комбинация
със сигурност ще раздразни вече възпалената лигавица.

mB6a8vC

Под прикритие

Ако кашлицата не отшуми за три седмици, значи е станала хронична. А може и нещата да са по-сериозни и да става въпрос за друго заболяване – коклюш, бронхиална астма или – не дай боже – нещо по-лошо…

В такъв случай прекратете самолечението и потърсете специалист пулмолог. Той знае какви изследвания да ви назначи и как да ви лекува. Не пренебрегвайте продължителната кашлица и по още една причина. Напоследък се наблюдават нови форми на коклюш и астма, които подмолно се прикриват под формата на хронична кашлица. Например е възможно коклюшът да протича скокообразно – със затихване и впоследствие обостряне на пристъпите на кашлица. Съществува и вариант на „кашлична“ астма, която изобщо не прилича на класическата – няма пристъпен задух. Само силна, нестихваща кашлица. Тази вариация не е лесно да се разпознае, нужни са специални изследвания.

Изненада!

Кашлицата невинаги е свързана със заболявания на дихателните пътища. Нашият организъм може да се окаже шегаджия и да разположи кашлични рецептори в екзотични точки: в стомаха, в червата и дори в матката! Така че преглед при гинеколог може да провокира пристъп на кашлица. Но това няма нищо общо с простудата, а е рефлекс.

Твърди се също, че около 20 процента от случаите на хронична кашлица са свързани с проблеми на стомашно-чревния тракт, които причиняват раздразване на дихателните пътища при гастро-рефлуксната болест например.

Пулмолозите познават още една разновидност, която не се
поддава на лечение. Това е т. нар. психогенна кашлица. От нея
страдат предимно деца и млади жени. Характерна е с проявата на пристъпи на неконтролируема кашлица на фона на стресова ситуация. Тук, казват, може да помогне само психотерапевт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара