Хелоуин отмина, но издателство Изток-Запад продължава със следващата си, следпразнична „доза страх“. Сборникът „Бащите на ужаса“ предлага неочаквана, но запомняща се среща с трима от основоположниците на хоръра в съвременната литература.

bashtite_na_ujasa_cover

Ирландски аристократ, живеещ в усамотение, американец и английски авантюрист са събрани в новото заглавие от колекция „Върхове“. Те си приличат не само по това, че са живели в началото на миналия век, но и защото са словесни магьосници на загадъчно-мрачните сюжети. И тримата са с писателски принос за формирането на фентъзи и историите на ужаса, с което благоприятно влияят на поколения бъдещи последователи.

Едуард Джон Мортън Дракс Плънкет остава в историята с литературния си псевдоним Лорд Дънсейни. Той е ирландец, поет, писател, потомствен барон. Освен разкази, новели и повести, пише пиеси, есета и мемоари. Повечето му произведения са посветени на тъмното, зловещо тайнство. В „Бащите на ужаса“ е включена една от най-известните му творби – „Боговете на Пегана“, написана през далечната 1905 г.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е американски писател, чиито творбите са пропити с неясен и непреодолим страх, което внушават на читателя. Основната му идея е, че около нас съществуват непознати, ужасяващи светове, сблъсъкът с които носи страшни последици. В сборника Лъвкрафт присъства с четири вледеняващи сетивата ни разказа. Един от тях е „Страшният старец“.

picture

Уилям Хоум Ходжсън е английски писател. Пише разкази и романи, в които преобладават призрачното, мистичното и свръхестественото. Въпреки мрачните образи, които изгражда, англичанинът развива идеята за любовта като космическа сила, надхвърляща времето и пространството. Българските читатели ще се запознаят със знаковото му произведение „Домът сред пущинака“.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара