Очаква се българите да похарчат тази година между 16 и 50 лева за коледен подарък на близките си ( родители, деца, братя и сестри ). Това показват данните от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Според тях българите имат намерение да купят подарък на 3-4 души от този кръг.

gift-548296_640

Средна стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг пък (баби и дядовци, леля, чичо, племеници, братовчеди и др.) e 40 лева. За приятелите – средно 26 лева, за колеги – 21 лева. Общо за всички групи средната стойност на покупка за Коледа е 39 лева.

През 2015 г., 73% от онези активни потребители на интернет, които подаряват подаръци на приятели, предвиждат за покупки по-малко от 30 лева, а делът на планиращите да похарчат повече от 100 лева на човек е едва 3%.

По отношение на купуването на подаръци по-голямата част от интернет потребителите ( 86% ) ще се съсредоточи главно върху тесния семеен кръг, а всеки втори активен потребител на интернет се готви с подарък за коледния празник и за още поне една друга група. Интересно е, че докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%), по отношение на широкия семеен кръг делът на готвещите се да ги зарадват за празниците с подарък е само 18%.

Xmas-2015-Pazaruvaj.com-InfographicДанни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.

Българските потребители, пазаруващи в интернет по време на коледния период тази година, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти, показват данните от проучването. Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), накрая книги (29%) и компютърни устройства (28%).

Обобщените резултати от проучване показват, че за тази Коледа средностатистическия активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души на обща стойност от 200 лева. При едно средностатистическо 4-членно семейство – ако се вземат предвид децата – пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха.

Проучването е изготвено по поръчка на сайта Pazaruvaj.com от унгарската компания за проучвания GKI Digital през октомври 2015. Реализирано е чрез онлайн анкета сред 550 български граждани. Във фокуса на изследването стоят намеренията на активните български интернет потребители за предстоящото коледно пазаруване за подаръци.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара