Самостоятелна изложба на българската художничка Нина Ковачева беше открита в Музея за Модерно и Съвременно Изкуство, град Сент Етиен, Франция. Сбирката съдържа 28 голямо форматни творби. Събитието  беше открито от Гаел Пердрио,  кмет на Сент Етиен и  Лоран Хеги, директор на Музея за Модерно и Съвременно изкуство.

NinaKovacheva_2

Произведенията са обединени под заглавието „Сватбата между Рая и Ада“ и отдават почит към едноименната творба от 1790 г. на английския поет и художник Уилям Блейк, смятан за един от първите и най-значими представители на романтизма.

В творбите на Нина Ковачева всеки образ поставя  въпрос, предизвиквайки зрителя към размисъл за неясните граници между доброто и злото. На големите бели платна в изложбата са изобразени  тинейджъри с предизвикателни погледи, около които прелитат комиксови герои като Фантомас, Супермен и Мики Маус. Младежката невинност в произведенията е изправена пред човешкия ужас, материализиран в рисунките чрез оръжията поставени в детски ръце. Авторката потапя зрителите в една дълбока фикция, създавайки му чувство на безпокойство, но и предизвиквайки го да бъде съавтор.

NinaKovacheva_1

Нина Ковачева съчетава със зашеметяваща лекота различни мотиви, конотации, внушения, спомени и цитати, за да създаде един свят едновременно и визуално еклектичен и последователен. Демонизирането на очевидно наивната детска невинност и дестабилизиращата неяснотата на сцените, изведени до абсурд, стимулират почти до неудобство интензивността на възприятието”, сподели директорът на музея Лоран Хеги.

Изложбата е придружена от двуезичен каталог на френски и английски език с текстове на  Лоран Хеги и Мартин Дансер, куратор на изложбата. Произведенията ще бъдат изложени до  31 януари 2016 г.

12211203_10206707011667447_797207819_o

Творбите на Нина Ковачева излизат извън пределите на една единствена художествена медия.  Тя ползва ресурсите на видеото, фотографията,  рисунката. Родена е през 1960 г. в София, където завършва и Националната Художествена Академия. Заедно със съпруга си художника Валентин Стефанов живее и работи в Париж от 1995 г. В България освен с индивидуалните си проекти, те са известни и с общите си видео и видео инсталации, прожекции върху фасади и прозорци на обществени сгради.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара