„По думите ще ги познаете“ е дебютната книга на журналистката Ива Йолова. Сборникът, издание на „Ентусиаст“, е съставен от биографични очерци за именити българи, представители на различни сфери на българското изкуство. В нея са включени 49 вълнуващи истории за майсторите на словото и изкуствата, които ги разкриват такива каквито малко хора са имали възможност да ги видят. Пречупена през историята на отделния творец, тази книга разкрива психологията, страстите, греховете и надеждите на времето, в което живеем. В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката.

Enthusiast_snimka-3

Книгата представи журналистът и писател Димитър Шумналиев. Премиерата бе в книжен център Книжен център „Гринуич“.  Авторката има привилегията да познава лично голяма част от героите в книгата. С някои я среща професионалната ѝ практика на журналист, с други изгражда близки приятелства. Извън своите значими обществени роли, звездите на българското кино и театър, скулпторите и именитите художници, писателите и поетите са показани такива, каквито са – без маски и грим, хора с различни съдби, но обединени от всеотдайността и обичта към таланта. „Това е една изключителна заслуга на Ива, защото тя снима, сканира, запазва за нас, за времето, образите на 49 български майстори“, сподели още Димитър Шумналиев.

Enthusiast_snimka-1

Ива Йолова разкри мотивите си за написването на книгата, както и любопитни факти от работата по нея. „Ще попитате защо точно 49, а не 50 например? Защо точно тези 49? Първият възможен отговор е, защото най-често съм ги срещала по пътя си на журналист, а по-късно и на приятел. Защото така съм ги отделила като стойност в моята собствена нравствена стълбица. Защото мнозина от тях вече ги няма, а искам да се помнят. Защото тези, които са сред нас, искам да бъдат чути“, разкри авторката.

Сред гостите на премиерата бяха: академик Светлин Русев, Любен Зидаров, Игор Чипев, изкуствоведът Филип Зидаров, поетът Калин Донков, актьорът Никола Анастасов, поетесата Валентина Радинска, писателят Николай Стоянов, живописецът Иван Димов, съпругата на Константин Павлов – Мария Павлова, на Иван Динков – актрисата Белла Цонева, на Ивайло Петров – Офелия Петрова, Пенка Михайлова, позната сред приятелите на Виктор Пасков с името Яник, художниците Донка Павлова и Динко Стоев и други.

Enthusiast_snimka-5

Ива Йолова е работила в три всекидневника, което днес на шега определя като „диагноза – заради лудата динамика и други особености на медийния ни бит“. Сред професионалните ѝ награди са журналистическият приз на Нов български университет, две отличия от Националния конвент на експертите, две – от Салона на изкуствата в НДК, няколко от изданията, в които е работила.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара