Тенджера с варени картофи, чайник с целебна отвара – простите приспособления за инхалации, с които ни лекуваха в детството. Чайникът отдавна е пенсиониран, но методът продължава да е актуален. Нека посрещнем сезона на простудите добре въоръжени.

Вълшебните пари

Инхалациите – безплътният, но непримирим враг на кихането, хремата, кашлицата – имат две неоспорими достойнства:

• първо, целебното вещество попада и атакува директно „зоната на бедствието“;

• второ, не влияе на други органи за разлика от таблетките.

И така, да се лекуваме:

Показания: дразнене в гърлото, болки при преглъщане

Ще ви помогнат ПАРНИ инхалации. Стоплете вода до 55-60 градуса в тенджерата, добавете лссноизпаряваши се компоненти: масло от ментол, евкалипт или бор, в съотношение 10-15 капки за всеки 100 мл вода и дишайте. Парите активизират прилива на кръв към лигавицата в носоглътката, подпомагат възстановяването на функциите й, отнемат болката. За още по-добър ефект след парна инхалация е добре да се направи масаж на гръдния кош с ефирни масла.

Противопоказания: остра пневмония, ангина, полипи.

Показания: пресипналост или изчезнал глас, постоянно покашляне

Трябва да се въоръжите с уред за инхалации небулайзер, който ще откриете в аптеките или по-големите магазини за електроуреди. Това е портативна инхалационна система, снабдена с маска и специални наконечници. Работи в няколко режима и освен това създава аерозоли с много малки частици, които проникват дълбоко.

С негова помощ направете курс с МАСЛЕНИ инхалации (по един сеанс на ден за 5-10 минути в просдължение на 5-10 дни). Най-подходящи са шипковото, евкалиптовото, маслиновото, бадемовото или камфоровото масло, прополис в маслиново масло. Те покриват лигавицата на дихателните пътища с тънък слой, отнемат усещането за сухост, защитават от механично и химично дразнене. Затова процедурите с тях са особено полезни за пушачи и оратори. Но не бива да се увличате: продължителното и безконтролно прилагане на маслени инхалации може да доведе до нежелани образувания в белите дробове.

Противопоказания: бронхопневмония

Показания: остра хрема

От неприятното запушване на носа ще ви избавят парни инхалации, а при хроничен ринит най-добре е да пробвате топловлажни инхалации. Те се отличават от парните само по това, че водата трябва да е с по-ниска температура (38-40 градуса). Подходящи са настойка от евкалипт, лайка или просто сгорещена минерална вода. Може да използвате както тенджера, така и небулайзер.

Специална рецепта при простуда

2 чаени ЛЪЖИЧКИ листа от евкалипт, една четвърт чаена лъжичка екстракт от хвойна, 15 капки ментолов спирт, чаена лъжичка ментолово масло (вместо него може да разтворите таблетка валидол), чаена лъжичка счукан лук или чесън. Сложете всичко в литър вряща вода, охладете малко и след това дишайте, като покриете глава с кърпа.

Показания: упорита кашлица

Да намалеят пристъпите и за втечняване на секретите ще помогнат топловлажни инхалации. Подходящ в този случай е само небулайзерът, защото създава аерозоли с много малки частици. Използвайте аптечни настойки от невен, евкалипт, салвия. жълт кантарион. Препоръчителният курс е 10 сеанса по 15-20 минути.

Показания: незатихваща или „лаеща“ кашлица

А също и при проблеми с дишането ПАРНИТЕ инхалации са средство за първа помощ. Те намаляват спазмите и разширяват бронхите.

Още една специална рецепта при простуда

Мед се разтваря в топла вода (38-40 градуса) в съотношение 1:5 и с получената смес се прави следната топловлажна инхалация: 10 минути се вдишва през носа и се издишва през устата, 10 минути обратното – вдишване през устата, издишване през носа.

Противопоказания: тежка форма на туберкулоза, плеврит, исхемична болест на сърцето, хипертония

Аромати на здравето

Аеро-фитотерапия – това също е вариант на инхалация. При нея дишаме въздух, наситен с ароматни вещества. И това е много повече от обикновена профилактика на простудите. За чудодейните възможности на ароматите знаят всички. Ако при остро респираторно заболяване, бронхит, пневмония в помещението на болния се постави флакон с масло от евкалипт или босилек, той ще оздравее по-бързо. А по време на епидемия е добре да наситите въздуха около себе си със смес от ефирни масла на босилек и кориандър – това съчетание увеличава 30 пъти антибактериалната им активност.

С отлични защитни свойства е и следният противопростуден коктейл: 10 капки масло от мащерка, розмарин и евкалипт се добавят в 1 литър гореща вода. Бавно вдишвайте през носа и издишвайте през устата над парите, покрили глава с кърпа. Или просто напълнете аромалампа с вода, добавете 5 капки от сместа и запалете под лампата свещ. Повтаряйте този приятен ритуал 10-12 дни с продължителност от 30 минути до 1 час.

Дишай по правилата

– Инхалации се правят не по-рано от час след хранене.

– При хрема вдишването и издишването става през носа. При кашлица или болно гърло – през устата.

– След инхалация в продължение на час не бива да се говори, пуши, пее, яде.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара