Колкото и да ни се иска, не можем да се посветим изцяло на любимото малко същество. Нито пък всяко семейство може да се похвали със социалната придобивка „баба”, която ни гарантира спокойствието, че детето е в сигурни ръце. Какво да правят родителите, които са принудени да оставят децата си без надзор? Психолозите посочват 10 правила за поведение на заетите майки и татковци.

dKXvuv

Правило първо: не се прибирайте гладни!

Гладът е лош съветник. Прави човека раздразнителен и нетърпелив. При някои дори предизвиква главоболие. Затова: гледайте да не се прибирате вкъщи с празен стомах. Изпийте преди това чаша подсладен чай или мляко.

Правило второ: не се преуморявайте

Физическото и умственото претоварване влошава самочувствието, разваля настроението. А детето
не е виновно, че поемате повече работа, отколкото можете да понесете. Научете се да оставяте проблемите си зад входната врата у дома. Или на закачалката в антрето.

Правило трето: сложете граници между приоритетите

Никога не говорете вкъщи за работата си така, че да допуснете възможността детето да си помисли, че тя е по-важна от него. Работата се харесва, детето се обича!

Правило четвърто: общуването е по-важно от всичко

Не отпращайте детето, ако иска да поговори с вас, докато приготвяте вечерята или работите над документи, които сте си взели за вкъщи. Детето е човек, а вечерята и работата — неодушевени предмети. Могат да почакат.

Правило пето: детето е пълноправен член на семейството

Не дискриминирайте малкото същество, като му
възлагате само най-неприятната домашна работа.
Защо изхвърлянето на боклука да е негово задължение? Защото вие командвате?!

Правило шесто: не се самодоказвайте за негова сметка

Вие сте живели по-дълго от него и само по тази
причина повече знаете и умеете. Но ако искате
вашето дете да израсне уверено в себе си и в
собствените си сили, винаги се старайте, когато
общувате с него, да се държите така, че да се чувства умело и съобразително.

Правило седмо: работи, за да живееш, а не обратното

Ако работата ви се е превърнала в смисъл на вашия живот, по-добре изобщо не създавайте деца. Те ще бъдат обречени на нещастие. Децата от такива семейства бързат да пораснат, а това е признак за нездравословен домашен климат.

Правило осмо: научете се да слушате

Много родители се отнасят снизходително към това, което детето върши или говори. В действителност всички негови дела, постъпки и думи са точно толкова важни, колкото и вашите. Пренебрежителното и насмешливо отношение към интересите и заниманията на детето разрушават доверието му към вас. Не оценявайте постъпките му, а се старайте да ги разберете.

Правило девето: съветвайте се с него

Повярвайте, интересно му е какво правите на работа. Споделяйте вашите мисли и преживявания. Съветвайте се с него, а още по-важно е да последвате съвета му. То може и много да не разбира, но отлично умее да чувства емоциите – затова детските съвети могат да ви удивят с мъдростта си. Освен това, когато се съветвате с малкия човек, вие развивате способността му да формулира и изразява своята гледна точка. А и му давате ценния урок, че доверието и откровеността са нещо много важно в отношенията между близки хора.

Правило десето: не пресолявайте манджата

Избягвайте да злоупотребявате с материалната зависимост на детето от вас. Това го унижава и наранява. Често подобна схема на отношение формира у малчугана представата, че е в тежест и вие го издържате по задължение. Напротив, то трябва да расте убедено, че всичко, което правите за него, е от любов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара