„Златната ябълка“ е първото българско фентъзи, базирано на мотиви и легенди от българския фолклор. Проектът е дело на група млади, но опитни, аниматори от студио „Змей“. Вече трета година те работят неуморно, за да покажат родната митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците начин.

Pic3

Бъдещата анимационна поредица „Златната ябълка“ (The Golden Apple) няма да бъде преразказ на известната народна  приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Стъпвайки върху сюжета й, анимационният проект ще показва България в положителна светлина. Визуалният стил и музиката на сериала ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.

Аниматорите искат да мотивират младите българи да открият, а по-възрастните – да преоткрият, богатството и мъдростта на българския фолклор. Творците са вдъхновени от идеята да пресъздадат със съвременни дигитални технологии и глобално да популяризират българската идентичност. За всички тях, “Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза. Целият екип работи на доброволни начала, като инвестира време и усилия в проекта.

pic1

В момента авторите приключват работа по трейлъра на първия епизод, като амбицията им е скоро да го пуснат в интернет и чрез големия брой гледания – да го превърнат в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

„Трудно е да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите“, споделя Димитър Петров – създател на главните персонажи в сериала. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по един съвременан начин.“

Pic2

„Златната ябълка“ е насочен не само към детската, а към широката аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител. Всеки епизод ще проследява историята на героите по техния път към ябълката. Разплитайки своите индивидуални истории и сблъсквайки се с различни хора и магически същества, главните герои ще трябва да преодоляват предразсъдъците си, да се научат за взимат трудни решения и да се справят с последиците от тях, за да постигнат целите си.

Сериалът ще бъде озвучен на български и на английски език. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода. Популярни лица озвучават главните персонажи – Милица Гладнишка е дала гласа си на самодивата Тина, а Момчил Степанов е гласът на Влад (един от двамата братя Кукери).

„Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара