Етеричните масла са органични съединения, които се извличат от растения и имат невероятни лечебни свойства. Използването на етерични масла за лечение се нарича ароматерапия, което е холистично (цялостно) лечение на физическо, психическо и емоционално ниво.

Те могат да се използват превантивно или по време на боледуване. Техният невероятен лечебен ефект се дължи на способността им цялостно да укрепват имунната система и да стимулират тъканната регенерация, като усилват клетъчната активност и растеж.

Етеричните масла са дар от природата те са извлек от различни растения и билки и притежават лечебна сила за тялото и духа. Етеричните масла имат антибактериални, антивирусни, антипаразитни качества, чрез които подпомагат тялото да преодолява различни инфекции. Вдишването на етерични масла е изключително ефективен метод за влияние върху функцията на мозъка за достигане на физически и емоционален баланс. Те се прилагат локално, ароматно и вътрешно.

За какво помагат етеричните масла:

 • Настинки и грипове, кашлици и запушен или течащ нос;
 • Кожни проблеми, включително порязвания и изгаряния;
 • Релаксиране на тялото;
 • Облекчаване на всякаква болка;
 • Балансиране на хормоните;
 • Подпомагане на храносмилането.

ЛАВАНДУЛА

Наричат я „царицата на маслата“ заради многото й приложения – за успокояване, за подобряване на съня, при изгаряния, рани, ожулвания, порязвания, при ухапване от насекомо, предотвратяване на белези.

Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандуловото масло помагат при дерматити, екзема, псориазис и акне. Маслото е много подходящо и при варицела, при хрема и температура. Лавандулата често се счита за задължително масло, което трябва да се съхранява винаги под ръка, благодарение на многостранните си приложения.

Лавандулата е била използвана и ценена от векове заради неповторимия си аромат и безбройните ползи. В древността египтяните и римляните са използвали лавандула за къпане, релаксация и парфюм.

Някои приложения:

 • Прибавете към водата за вана, за да премахнете стреса или намажете слепоочията и задната част на врата. *Добавете няколко капки лавандула на възглавниците, постелките или стъпалата, за да се отпуснете и да се подготвите за спокоен нощен сън.
 • Дръжте маслото от лавандула под ръка, за да успокоите случайни раздразнения на кожата или да използвате при изгаряния.
 • Етеричното масло от лавандула е полезно за подобряване на кръвообращението в тялото. Изследванията показват, че ароматерапията, използваща масло от лавандула, има благоприятен ефект върху коронарното кръвообращение. Освен това понижава кръвното налягане и често се използва при хипертония.
 • Миризмата на етерично масло от лавандула е ефективна срещу комари и молци. Прилагането на масло от лавандула върху кожата предотвратява ухапване от насекоми. Маслото има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят дразненето и болката, свързани с ухапвания от насекоми.
 • Освежете бельото, матрака, колата или въздуха, като комбинирате лавандула с вода в спрей.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара