В областите, където има потвърдени случаи на коронавирус, няма да бъдат затваряни уцилищата. Ваканцията в София се удължава до неделя, но в понеделник, учениците ще са на училище. Ще бъдат затваряни за 14 дни само училищата, където има потвърдени заболели, стана ясно след пресконференция на Националният щаб срещу коронавируса, който обяви нови мерки за безопасност в страната.

Според тях учебните занимания и посещенията в детските градини ще продължат при засилени мерки за безопасност – трикратна дезинфекция в рамките на деня, проветряване, осигуряване на възможностии за дезинфекция на ръцете. Всеки ден в първия учебен час ще се прави инструктаж за спазване на лична хигиена. Учителите ще следят за симптоми и при нужда ще пращат децата на консултация при личните лекари. Властите ще имат грижата деца, чиито семейства са били контактни с болни, да не посещават училища и градини.

Според новите мерки – пълната забрана за посещения на културни и спортни събития на закрито, която бе ласувана от правителството, пада. Масовите прояви ще са позволени при събиране на до 250 души. Тези правила важат и за заведенията. Участниците в тези прояви обаче трябва да са на разстояние от метър помежду си, а посетителите в театралните зали и киносалоните -през едно седящо мяст. Мерките предвиждат помещенията да се проветряват след представление или прожекция. Председателят на щаба Венцислав Мутафчийски обясни, че това означава намаляване на броя на представленията и кинопрожекциите.

В същото време властите ще имат грижата деца, чиито семейства са били контактни с болни, да не посещават училища и градини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара